Uređenje prostora igra ključnu ulogu kada je u pitanju raspoloženje i atmosfera kod kuće. Dom treba da bude mesto gde se osećate sigruno, gde ćete pronaći harmoniju i "napuniti baterije" za nove radne zadatke.  Da ne bi imao negativan uticaj na vašu psihu, potrudite se da se oslobodite stvari iz stana koje vam negativno utiču na raspoloženje.

Ako još uvek imate staru bakinu kutiju sa nakitom ili stare ploče, iako nemate gramofon, trebalo bi da razmislite da li vam sve te stvari izazivaju osećaj nostalgije ili tuge. Ako čuvate polomljenu šolju, jer se nadate da ćete nekada naći vremena da zalepite ručku, ili okrnjenu činiju jer vas podseća na neki raniji, bezbrižniji period, to može da ima negativan uticaj na vaše raspoloženje. Oslobodite se takvih stvari prvom prilikom i to će biti vaš najvažniji korak ka boljoj energiji u domu.

Slomljena šolja (1).jpg
Foto: Shutterstock Slomljena šolja

Sumorne slike, tamnih boja ili depresivne tematike mogu da izazovu osećanje tuge i apatije, zato se trudite da ih izbegavate u enterijeru. Usmerite se na vedre, vesele boje ili živopisne fotografije i primetićete da vaš dom počinje da odiše drugačijom atmosferom. Savet dizajnera je da ne preterujete sa jarkim bojama, kako vaš stan ne bi podsećao na prostoriju u vrtiću, već da se radije opredelite za pastelne nijanse slika, kao i za adekvatnu boju dodataka poput posteljine.

Trudite se da su stvari uvek na svom mestu. Naravno, to nije uvek jednostavno, ali u toku svakog dana pokušajte da odvojite vreme za raspremanje i rešite se beskorisnih stvari. To će pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje i opšte raspoloženje i primetićete da je zaista red u kući povezan sa redom u glavi.

Pogledajte i šta je spora dekoracija.

BONUS VIDEO:

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.