Kada birate posteljinu za spavaću sobu, najvažnije je da obratite pažnju na to kakvu atmosferu će boja ili dezen materijala izazvati. Prema feng šui savetima, postoji nekoliko nijansi koje bi trebalo da izbegnete i par kombinacija boja koje su idealne za spavaću sobu.

Boje koje treba da izbegnete

Intenzivne, jarke boje mogu da unesu živost u dnevnu sobu, kuhinju ili radnu sobu, ali prostorija u kojoj spavate treba da ima drugačiju atmosferu. To je, pre svega, prostor za odmor, zato izbegavajte da kupujete posteljinu intenzivnih nijansi.

Takođe, sumorne boje poput tamno zelene ili tamno ljubičaste su loša opcija. Posteljina sa previše agresivnim dezenima ili šarama oštrih uglova ne treba da bude vaš izbor, ako želite prijatanu atmosferu. Feng šui stručnjaci ističu da mnogi greše i uklapaju dve konfliktne boje, i na taj način stvaraju osećaj nemira i disharmonije u spavaćoj sobi.

Najbolje boje za posteljinu

Korišćenje adekvatnih boja u feng šuiju ima snažan uticaj na energiju i atmosferu prostora, a spavaća soba nije izuzetak. Ako želite da stvorite osećaj mira i spokoja u spavaćoj sobi, razmislite o tome da nabavite posteljinu u plavim ili crnim tonovima. Feng šui ih vezuje za element vode i veruje se da donose osećaj protoka energije i ravnoteže u prostor. Plava je smirujuća boja, dok crna dodaje osećaj sofisticiranosti i misterije.

Za element zemlje vezuju se žute i smeđe nijanse, kao i peščana braon ili bledo siva boja. One će uneti uzemljenje i centriranost u prostor, što je za spavaću sobu izuzetno važno. Ako ste ljubitelji klasike, bela posteljina sa zlatnim ili srebrnim detaljima je pun pogodak za vas. Detalji će doprineti luksuznom i raskošnom izgledu, a neutralna bela će asocirati na čistoću i jednostavnost.

shutterstock_1890541660 (1).jpg
Foto: Shutterstock Posteljina

Kombinacija plave i osvežavajuće zelene će doneti osećaj smirenosti i vitalnosti u prostoru, a feng šui princip ih povezuje sa harmonijom u prirodi. Nežno ružičasta boje je takođe umirujuća, a vezuje se za ljubav, romantiku i prefinjenost i idealno ćete je uklopiti uz bledo sivu nijansu. 

Imajte u vidu ove smernice feng šui stručnjaka pri izboru posteljine za spavaću sobu, jer može može da ima pozitivan uticaj na vaše raspoloženje, pa samim tim i ljubavni odnos

Pogledajte i 3 stvari koje morate da izbacite iz kuhinje u proleće.

BONUS VIDEO:

Kako urediti spavaću sobu po feng šui pravilima tiktok/Viekastudios

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.