Stručnjaci za uređenje prostora preporučuju da ovog proleća enterijer bude u nijansama inspirisanim prirodom - ali sa takozvanim "osunčanim" izgledom. Tokom proteklih nekoliko godina, mnogi su bili privučeni plavim i zelenim bojama koje se nalaze u prirodi i koje izazivaju osećaj smirenosti i spokoja. Palete inspirisane prirodom su i dalje u trendu, ali dizajnerka Britani Farinas savetuje da se ove sezone držite boja izlaska i zalaska sunca

"Osunčane boje u raznim nijansama dodaće toplinu domu, ali i jedinstvenost prostoru. Narandžasti i žuti tonovi će 'zagrejati' prostoriju i uneti euforičnu energiju u dom. Zamislite kako se osećate dok posmatrate prelepe valere prilikom izlaska ili zalaska sunca. Potrudite se da postignete bar približan efekat i u enterijeru", predlaže dizajnerka Britani. Ona objašnajva da do rezultata možete da dođete u 3 koraka.

1. Počnite od detalja

Naglašene bojeu detaljima kao što su jastučnice, prekrivači, police, ukrasi i lampe mogu dosta da utiču na atmosferu u prostoru, a ne zahtevaju previše truda niti posla. Dizajnerka savetuje da na ovaj način započnete promenu i proverite da li vam odgovaraju tople, sunčane nijanse, ili ste ipak ljubitelj hladnijih tonova. 

shutterstock_1105811675 (2).jpg
Foto: Shutterstock Žuti detalji u prostoru

2. Razmislite o osvetljenju

Osvetljenje igra značajnu ulogu u uređenju prostora, pa je to slučaj i ako želite da uvedete nijanse inspirisane suncem. Ferinas predlaže da to bude na elegantan, neutralan način. Nemojte da preterujete sa lampama i sijalicama, ali birajte one koje imaju žuto svetlo. Takođe, ako ste ljubitelj romantične atmosfere, nabavite lampu sa narandžastim ili oker abažurom, postići ćete efekat zalaska sunca u prostoriji. 

shutterstock_311688584 (1).jpg
Foto: Shutterstock Lampa sa oker abažurom

3. Okrečite zidove

Ako ste sigurni da vam se topli tonovi dopadaju i da uživate u takvom prostoru, pogodno je vreme za treći i poslednji korak. Odaberite boju za zidove i krenite u akciju. Konsultujte se sa stručnjacima u vezi sa kombinacijama, ukoliko ne želite da cela prostorija bude u istom tonu. Vodite računa o tome da vam se postojeći nameštaj uklopi uz nove boje zidova, ako želite da izbegnete nesklad ili dodatni trošak oko nabavke. 

shutterstock_1192299904 (1).jpg
Foto: Shutterstock Narandžasti zid u dnevnoj sobi

Pogledajte i 3 stvari u enterijeru zbog kojih izgledate siromašno.

BONUS VIDEO:

Dizajnerka enterijera TikTok/kellyhoppen

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.