Zavese su jedan od važnih elemenata u enterijeru, i pored dekorativne, često imaju i korisnu svrhu u vidu zaštite od pogleda ili od sunca. Prema dizajnerima, postoje 3 najvažnija pravila koja bi trebalo da pratite kada postavljate zavese u stan. 

1. Uskladite boju sa zidovima

Mnogi dizajneri koji vole minimalistički stil preporučiće vam da uskladite zavese sa bojom zidova. Na taj način one neće biti previše dominantne u prostoru, već sasvim prijatno uklopljene u enterijer. Vodite računa o tome da zavese budu prozirne, ne previše guste i neka od boje zida odstupaju maksimum za nijansu ili dve. Ako pored standardnih kačite i deblje zavese, neka one budu u tamnijoj boji u odnosu na zidove i klasične zavese.

shutterstock_1898501287 (1).jpg
Foto: Shutterstock Tamnije i svetlije zavese

2. Odredite pravu dužinu

Prema savetima stručnjaka za uređenje prostora, zavese bi trebalo da budu naksimalno 5 centimetara iznad poda. Idealno bi bilo da dokačuju pod, ili da čak i padaju po njemu, odnosno da su duže za 3-4 centimetara. Naravno, ovo pravilo zahteva da budete izuzetno uredni i da često čistite pod i prostor. 

shutterstock_526175743 (1).jpg
Foto: Shutterstock Zavese idealne dužine

3. Pazite na izbor karniše

Bilo da želite plafonsku karnišu ili standardnu "oklagiju" na držačima, ona će biti uočljiva u prostoru, zato pazite kakvu ćete odabrati prilikom kupovine. Mnogi prave grešku jer smatraju da je ovaj element nevažan, ali on zapravo može dosta da utiče na enterijer. Neka karniša bude dovoljno dugačka, tako da i sa jedne i sa druge strane prostora ostaje slobodno po minimum 20 centimetara. 

shutterstock_1178047702 (1).jpg
Foto: Shutterstock Neutralna karniša

Zapamtite, bez zavesa prostor može da izgleda hladno i nedovršeno. Ne zaboravite da posvetite pažnju ovom elementu enterijera i primetićete da u velikoj meri utiče na prijatan izgled prostorije.

Pročitajte i kako da požutele i posivele zavese ponovo postanu bele.

BONUS VIDEO:

Kako stvoriti iluziju visokog plafona? TikTok/hansloreidesign

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.