Prilikom uređenja stana ste često u dilemi šta da odaberete i kako da učinite da prostor izgleda veće i prijatnije. Milica Smiljanić je master inženjerka arhitekture i navodi 3 najčešće greške u enterijeru koje čine da stan izgleda manje.

1. Glomazan nameštaj i mnogo detalja

Možda se prilikom izbora nameštaja za stan fokusirate na udobnost ili izgled, ali prema savetu stručnjaka, na prvom mestu treba da budu dimenzije.

"Ukoliko imate glomaznu garnituru za sedenje, trpezarijske stolice ili neke druge komade nameštaja koji nisu u skladu sa veličinom prostorije, to će vaš prostor učiniti vizuelno manjim, ali i manje funkcionalnim", navodi Milica.

Takođe, trudite se da ne preterujete ni sa stvarima ni sa detaljima, da ne biste "zagušili" prostor.

"Ako ste stan preopteretili nameštajem i brojnim detaljima, izgledaće dosta manje. Umesto troseda, dvoseda i fotelje u dnevnoj sobi, birajte ugaonu garnituru, koja je kompaktnija. Takođe, izbegavajte suviše otvorenih polica, jer one vremenom postanu pretrpane, i opredelite se pretežno za zatvorene komode i ormare. Otvorene police su dobrodošle ako su u vidu biblioteke, vinskog kutka ili prostora za suvenire", ističe Milica.

Otvorena polica u enterijeru
Foto: Shutterstock Otvorena polica u enterijeru

2. Neiskorišćena visina

Još jedna od grešaka koju mnogi prave prilikom uređenja jeste da ne iskoriste visinu stana u potpunosti.

"Preporuka je da svi visoki elementi (ormari, police...) budu u punoj visini prostorije, odnosno da prostor između tog elementa i plafona bude što manji. Na taj način možete da dobijete dodatno mesto za odlaganje, a istovremeneo ćete učiniti da prostorija izgleda veće", savetuje Milica.

Ormar do plafona
Foto: Shutterstock Ormar u punoj visini prostorije

3. Tamne boje i loše osvetljenje

Kada birate boje za stan, naročito za zidove, koji zauzimaju najveću površinu, Milica savetuje da se fokusirate na svetlije nijanse, dok manji komadi nameštaja i detalji mogu da budu u tamnijim bojama. Takođe, osvetljenje je veoma značajan faktor:

"Često je u malim prostorijama postavljeno samo jedno, centralno svetlo, koje je ponekad nedovoljno, pa pojedini, krajnji delovi prostorije ostaju u senci, zbog čega izgleda manje. Razmislite o tome da ugradite dodatni izvor svetla, a ukoliko niste u mogućnosti, podne lampe i slični dodaci mogu da budu od koristi", predlaže arhitektkinja.

Osvetljenje u enterijeru
Foto: Shutterstock Osvetljenje u dnevnoj sobi

Pogledajte i 17 stvari koje treba da izbacite iz stana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Dizajnerka enterijera TikTok/kellyhoppen

Tekst: Lepa&Srećna