Uređenje stanaobično zahteva mnogo novca, ulaganja i vremena, ali postoje ideje uz pomoć kojih možete da osvežite izgled enterijera za jedan dan. Promena će biti ogromna, a nećete potrošiti mnogo novca. Isprobajte neku od 5 ideja za uređenje enterijera koje vas neće koštati više od 5.000 dinara

1. Naglasite jedan zid 

Ako ste skoro krečili stan, pa ne želite još uvek da menjate boju zidova, ili prosto nemate dovoljno novca ni vremena za takav poduhvat, opredelite se za opciju da naglasite samo jedan zid u prostoriji. Cena jedne konzerve sa bojom za zid od 3 litre (što je dovoljno da se oboji oko 10 kvadrata) kreće se već od 1.500 dinara, pa je ova opcija mnogima omiljena kada žele da osveže enterijer

shutterstock_2079622456 (1).jpg
Foto: Shutterstock Naglašen jedan zid u prostoriji

Ako ste ljubitelj modernog dizajna i imate smeliji pristup uređenju enterijera, razmislite o tome da na zid nanesete boju za školske table. Ona je pogodna za drvo, medijapan, zidove i gips, tako da ćete imati veliki izbor mesta za ovu promenu koja će zaista oplemeniti čitavu prostoriju. Mnogi biraju da ovako nešto imaju u hodniku, gde bi svakodnevno, kredom, ostavljali zabavne poruke ukućanima ili podsetnike za kupovinu, a pogodno je i za dnevnu sobu. Jedan litar ove boje košta oko 1.500 dinara.

shutterstock_519347620 (1).jpg
Foto: Shutterstock Boja za table u dnevnoj sobi

2. Tapiserije i makrame ukrasi

Tkanina na zidu je ponovo u modi, a naročito su popularne tapiserije i makrame ukrasi. Pogodne su ako želite da sakrijete fleku ili rupe od eksera, a mogu veoma dobro da se uklope u ostatak enterijera i pruže osećaj topline i ušuškanosti. Ako imate prazne, jednolične zidove, pogledajte aktuelnu ponudu u obližnjim radnjama sa kućnom dekoracijom i opredelite se za tapiseriju po svom ukusu. Ako ste ljubitelj etno stila, odaberite tkanja sa rustičnim ili floralnim motivima, a ako ste fan modernog dizajna, pronđite jednostavnije komade sa motivacionim porukama ili grafički oslikanim detaljima.

Tapiserije srednjih dimenzija možete da pronađete za oko 2.000 dinara, pa to može da bude idealno rešenje za osveženje dnevne ili spavaće sobe, ako ne želite da trošite previše novca. 

shutterstock_2072070776 (1).jpg
Foto: Shutterstock Tapiserija sa motivacionom porukom

shutterstock_1179094498 (1).jpg
Foto: Shutterstock Tapiserija sa floralnim motivima

shutterstock_2397853145 (1).jpg
Foto: Shutterstock Makrame ukras na zidu

3. Ukrasni ramovi

Jedan od trendova koji je u ovom periodu postao posebno popularan je ukrašavanje zidova ramovima. Mnogima je neobično da zamisle ovakvu dekoraciju, ali oni koji se osmele da isprobaju ovako nešto, primećuju ogromnu promenu i prijatno osveženje prostora. Možete da se opredelite za jedan efektan ram ili za više različitih ramova raspoređenih u kreativnu "galeriju". Za ovu ideju možete da iskoristite stare ramove koje već imate ili da kupite nove, a njihova cena je od 200 dinara (za manje formate) pa do nekoliko hiljada. 

shutterstock_1056968909 (1).jpg
Foto: Shutterstoock Dekoracija ukrasnim ramom

shutterstock_543622099 (1).jpg
Foto: Shutterstock Dekoracija ukrasnim ramovima

4. Led trake

Ako želite da unesete promenu u kuhinju, na veoma jednostavan način i za malo novca, u obližnoj radnji pronađite led trake i zalepite ih dužinom kuhinjskih elemenata, ali tako da ne budu vidljive dok se ne uključe. Najbolje je da birate donji deo visećih elemenata ili prostor ispod kuhinjske radne ploče. Ove trake su veoma dekorativne, a metar košta oko 1.000 dinara. 

shutterstock_1386878300 (1).jpg
Foto: Shutterstock Led trake na kuhinjskim elementima

shutterstock_1786275890 (1).jpg
Foto: Shutterstock Led trake u kuhinji

shutterstock_1925297312 (1).jpg
Foto: Shutterstock Led trake u kuhinji

5. Zavese

Možda ste već primetili koliko prostor deluje hladnije ako mu nedostaju zavese. Ovaj detalj je naizgled nevažan, ali ako mu posvetite dovoljno pažnje, učiniće da prostorija izgleda potpuno drugačije. Pronađite zavese odgovarajuće dužine i zamenite stare, ili dodajte deblje zavese uz postojeće, prozirne. Ako želite da postignete efekat glamura i luksuznog enterijera, odaberite crvene ili kraljevsko plave zavese. Za ljubitelje minimalističkog stila i modernog dizajna, bela i bež boja mogu da budu idalne opcije. Cene zavesa variraju u zavisnosti od kvaliteta i modela, ali najniža cena bi mogla da bude oko 3.000 dinara za prozor standardne širine. 

shutterstock_1898501287 (1).jpg
Foto: Shutterstock Bež i bele zavese

shutterstock_526175743 (1).jpg
Foto: Shutterstock Zavese u dnevnoj sobi

shutterstock_1178047702 (1).jpg
Foto: Shutterstock Zavese u trpezariji

Pogledajte i zbog kojih 10 stvari vam dom miriše na siromaštvo.

BONUS VIDEO:

Kako stvoriti iluziju visokog plafona? TikTok/hansloreidesign

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.