Upalu i natečenost grla i sinusa koji su često uzrok bolnog grla izazivaju virusi i bakterije koji zbog nešto slabijeg imuniteta imaju priliku da „napadnu“ naš organizam. Važno je naglasiti da su bele tačkice u grlu i krv u sluzi obavezan razlog za posetu lekaru, jer bakterijska infekcija sigurno neće proći bez antibiotika. Ova čorbica čiji recept vam donosimo će vam ublažiti simptome i biće odlična dopuna terapije.

Lekovita paradajz čorbica

Potrebno je:
pola kilograma oljuštenog paradajza ili manja konzerva pelata
1,5 dl vode
3 češnja belog luka
manja glavica crnog luka
trećina kašičice čili praha
malo svežeg peršuna, timjana, bosiljka, origana
kašičica đumbira
kašičica maslinovog ulja
so i biber

Način pripreme:

Ako koristite svež paradajz obavezno ga pre kuvanja usitnite seckom. Paradajz ili pelat pomešajte sa vodom i stavite da proključa. Kada provri dodajte so i biber, smanjite vatru i ostavite da kuva još nekoliko minuta. Beli i crni luk isecite što sitnije. Kuvan paradajz sklonite sa ringle i umešajte ostale začine. Ako koristite suve začine, dodajte ih pola minuta pre završetka kuvanja da bi malo omekšali i povezali se sa čorbicom.

Važno je naglasiti da sve sastojke osim paradajza ostavite sirove - jer se samo likopen, snažan antioksidans iz paradajza, bolje apsorbuje u organizmu nakon kuvanja. Svaki sastojak u ovoj čorbici pomaže protiv bolnog i natečenog grla, oslobađa disajne puteve i greje telo.

Saveti +

*Nakon svakog obroka, ispirite grlo rastvorom od 250 ml vruće vode u koju ste umešali pola kašičice soli i kašičicu praha kurkume. Neka se ohladi da se ne opečete i svaki gutljaj nakon dvadesetak sekundi obavezno ispljunite.

*Ako vam smeta ukus kurkume napravite rastvor od čaja žalfije u koji možete dodati kašičicu jabukovog sirćeta i kašičicu meda. Time ispirajte grlo takođe tri puta dnevno.

*Pijte čaj od nane ili hibiskusa u koji možete iscediti jednu celu pomorandžu, dodati pola kašičice meda i pola kašičice sveže izrendanog đumbira.