Sastojci za 4 osobe:

  • 2 šargarepe
  • 2 stabljike celera
  • 100 g luka
  • 60 g osušenog paradajza iz ulja
  • 180 g ječmene kaše
  • 8 kašika maslinovog ulja
  • 1,1 l bujona
  • srednje velika tikvica
  • 2 kašike vinskog sirćeta (belog)
  • kašičica osušene žalfije
  • eventualno narendani ren
  • so, biber

Kalorije: 490
Vreme pripreme: 55 minuta

Priprema:
Povrće nasecite na kocke, a ječmenu kašu kuvajte u slanoj kipućoj vodi 35 minuta pa je ocedite tako da ostavite oko 1 dl vode od kuvanja.U loncu zagrejte 3 kašike ulja i prodinstajte luk i paradajz. Dodajte kašu, podlijte bujonom i vodom od kuvanja kaše pa kuvajte otklopljeno oko 25 minuta. Čorbu posolite i pobiberite.

Deset minuta pre kraja dodajte šargarepu i celer. Tikvicu tanko narendajte u čorbi pre posluživanja. Izmešajte sirće, ulje i žalfiju sa malo soli i biber. Varivo poprskajte pripremljenim sosom i po želji dodajte malo sveže rendanog rena.

Marija Jakob