Limun čorba sa krompirom i goveđim knedlama

Sastojci:

  • 500g goveđeg mlevenog mesa
  • 1/2 kašičice ulja
  • šoljica pirinča
  • jaje
  • sitno iseckana glavica crnog luka
  • malo sitno seckanog peršuna
  • so, biber
  • 2 srednja krompira
  • preliv od jajeta i limuna

Priprema:

Sve sastojke, osim ulja i krompira, stavite u veliku činiju i dobro izmešajte. Oblikujte knedlice i stavite ih u šerpu, i prelijte vodom i uljem. Dodajte isečen krompir. Stavite na vatru i kad izbaci ključ smanjite temperature, pa lagano dinstajte oko pola sata. Pripremite preliv od umućenog jajeta s malo limonovog soka i dodajte u čorbu koja se servira dok je vruća.

Napomena: Tanjir ove čorbe ima oko 320 Kcal.

Krem čorba od zelja

Sastojci:

  • 500g zelja
  • 4 šargarepe
  • 4 paškanata
  • glavica luka
  • veza peršuna
  • 1 viršla
  • kašičica ulja
  • kašičica začina od sušenog povrća
  • 2 kašike kiselog mleka
  • prstohvat soli

Priprema:

Isecite na tanke kolutiće šargarepu i paškanat, dodajte ulje, peršun, sitno seckan luk i pržite oko 2 minuta. Nalijte vodu, začin od sušenog povrća i kuvajte još oko 20 minuta. Dodajte naseckano zelje, pa sve zajedno kuvajte još 10 minuta. Poslednjih 5 minuta dodajte viršlu sečenu na kolutove. Služite s kiselim mlekom.

Napomena: Ova čorba se računa kao celovit obrok.

Krem čorba od piletine

Sastojci:

  • mlado pile
  • glavica luka
  • 3 šargarepe
  • 3 paškanata
  • veza peršuna
  • kašičica ulja
  • kašičica začina od sušenog povrća
  • prstohvat soli

Priprema:

Isecite na tanke kolutiće šargarepu i paškanat, dodajte ulje, peršun i celu glavicu luka, pa pržite oko 2 minuta. Dodajte pileće meso, začin od sušenog povrća i so. Prelijte vodom i kuvajte na umerenoj vatri oko 1 sat. Skinite pileće meso s kostiju, odstranite kožicu i usitnite. Izbacite luk i peršun. Usitnjeno meso vratite u čorbu.

Napomena: Tanjir ove čorbe je celovit obrok.