• Sastojci:
  • pile (1,2-1,5 kg)
  • 1 kg belog hleba 
  • 3-4jajeta 
  • so, biber 
  • 1/2 l mleka 
  • 100 g pancete 
  • glavica luka 
  • veza peršuna
  • maslinovo ulje 

Priprema:

Posolite pile spolja i iznutra. Sitno seckan crni luk propržite na maslinovom ulju da omekša i dodajte pancetu seckanu na sitne kockice.

Pržite sve dok panceta ne postane tamnija.

Hleb iseckan na kockice zalijte mlekom, gnječite ga rukama da se dobro natopi, pa dodajte so, biber, sitno seckan peršun i na kraju jaja.

Pomešajte s lukom i pancetom, i sve dobro sjedinite.

Sad punite pile: prvo to uradite ispod kožice na grudnom delu, zatim ga napunite unutra i zašijte ako ima potrebe.

Ukoliko vam ostane nadeva, stavite ga pored pileta u podmazanu tepsiju. Odozgo ga malo poprskajte uljem i zalijte s malo vode.

Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni, onda ga okrenite da se lepo ispeče i s druge strane. Po želji možete sa strane da stavite i kuvan krompir sečen na polovine i ispečete ga zajedno s piletom. Naravno, krompir ćete staviti u rernu tek kad okrenete pile jer mu je potrebno manje vremena da se ispeče.

Napomena: Tokom pečenja zalivajte pile saftom u kome se peče. 

Vreme pripreme: 120 minuta

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lisa