Priprema:

Sastojci

500 gr graška
50 gr šargarepe
so, suvi začin
kašika brašna
mirođija

U šerpu sipati grašak - može i zamrznut ili iz konzerve. Dodati naseckanu šargarepu - skratićete postupak ako koristite sušeno ili zamrznuto povrće (može i mešavina sa paškanatom, kao i malo sušenog luka, iz prodavnice zdrave hrane). 

Skuvati da grašak bude mekan, pa začiniti i dodati mirođiju.

Sada napravite "podmet" ili hladnu zapršku: rastvorite brašno u malo hladne vode, neprestano muteći da se ne stvore grudvice. Sipajte u grašak da dobijete gušću čorbu.

Napomena: ukoliko želite hranljivije jelo, možete dodati kockice krompira i skuvati sa graškom.

Za dane kad ne postite, dodajte knedle od griza i jajeta - umutite belance pa dodajte žumance i posolite mešavinu, pa polako dodajte griz. Kad dobijete gustu masu, ostavite da malo postoji, pa vadite kašičicom knedlice i spuštate u vrijući grašak. 

Takođe, kad ne postite, možete čorbasti grašak preliti i maslinovim uljem kad ga servirate.

Ako pripremate čorbast grašak kao prilog, odlično ide uz pržena jaja ili najjednostavnije šnicle.

Izvor: Lepa & Srećna

RECEPTI ZA ČORBE OD POVRĆA