Ako ove godine želite da vaša jaja za Uskrs budu drugačija, nežna i luksuzna na pogled, imamo recept koji će vas oduševiti.
Jaja farbana vinom i šećerom izgledaju kao da su prekrivena finim sjajem – a da pri tome ne koristite šljokice, lakove ni veštačke dodatke. Samo vino, šećer i boja, i malo strpljenja.
Ovo je idealan izbor za dame koje vole klasiku sa dozom glamura i koje uživaju u ritualima koji imaju i estetiku i simboliku.
Šta vam je potrebno:
- Sirova jaja (što belja, to bolje – boje će doći do izražaja)
- 500 ml belog ili crvenog vina (ne mora biti skupo)
- 100 g kristal šećera
- Boja za jaja ili prehrambena boja (ako koristite belo vino – uz crveno je nepotrebna)
- Zaštitne rukavice
- Papirni ubrus za sušenje
Kako se farbaju:
U dublju šerpu sipajte vino i šećer, stavite na laganu vatru i mešajte dok se šećer ne rastopi.
Ako koristite belo vino, sada dodajte boju. Kod crvenog vina ovo nije obavezno – prirodna pigmentacija je dovoljna za prelepe nijanse ljubičaste i bordo. Kada se sve lepo sjedini, pažljivo spustite sirova jaja u mešavinu. Ne mešajte ih dalje – pustite da se "okupaju" kako treba. Kada tečnost proključa, smanjite temperaturu još malo i kuvajte ih tačno 8 minuta.
Sklonite sa šporeta, ali jaja ne vadite – ostavite ih u toj boji najmanje 14 sati, idealno preko noći. Nakon toga, pažljivo ih izvadite i stavite na tanjir obložen papirnim ubrusima. Ne perite i ne polirajte – pustite ih da se osuše prirodno.
Rezultat? Jaja koja izgledaju baršunasto i luksuzno, sa sitnim kristalima šećera na ljusci. Svako će biti drugačije, sa nijansama koje idu od nežne lavande do tamne bordo boje, u zavisnosti od vrste vina i vremena u kom su stajala.
Ova tehnika ne samo da je potpuno bezbedna, već i pruža mogućnost da eksperimentišete: probajte različite vrste vina, dužine bojenja i kombinacije boja.
I najlepše od svega – ne traži posebnu veštinu. Samo malo pažnje, strpljenja i želje da ove godine vaš Uskrs zablista. Pročitajte i koliko jaja treba ofarbati za Uskrs po starom običaju.
BONUS VIDEO:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.