Bez obzira na to da li kažete Uskrs ili Vaskrs, ako proslavljate ovaj najveći hrišćanski praznik, čestitaćete ga sigurno drevnim pozdravom "Hristos vaskrse". Odgovara se "Vaistinu vaskrse", a hristosanjem pravoslavci obeležavaju dan kad je Isus Hrist vaskrsao iz mrtvih.

Na Uskrs se slavi pobeda života nad smrću, pa se zato u pravoslavnim kućama farbaju jaja - pre svega, u crveno, kao simbol prolivene nevine krvi Isusove. Prvo jaje uvek mora da bude crveno, zovemo ga "čuvarkuća" i smatra se da ono štiti porodicu od nesreće. Čuvarkućom se ujutru protrljaju deci obrazi, da budu cele godine zdrava i rumena. 

Prvo jaje za trpezom uvek uzima domaćin. Kad se tucamo jajima, ponavlja se pozdrav "Hristos vaskrse" i odgovor "Vaistinu vaskrse". Jaja se jedu pre svih drugih jela koja se nađu na trpezi. Uskršnja jaja su i simbol izmirenja, pa se poklanjaju u znak traženja ili davanja oproštaja. Svaki gost koji dođe u kuću tokom uskršnjih praznika treba da dobije jaje na poklon.

uskrs jaja 2.jpg
Shutterstock  

Na trpezi za Uskrs treba da se nađe i med, koji simbolizuje Hristove apostole, one koji su - kao pčele - raznosili "med" Hristovog učenja po celom svetu. Od pića, na stolu je vino, koje podseća na čudo kojim ga je Isus načinio od vode, a zapravo simboliše pretvaranje zemnog čoveka u nebeskog.

Prema običajima, na Uskrs se nikad ne služi živinsko meso, već samo jagnjeće i goveđe. Prva životinja je simbol Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, a druga je žrtvena, obredno prinošena za pokajanje i pravdu.

govedina uskrs rucak.jpg
Shutterstock  

Na stolu za Uskrs se može naći i riba, simbol svih hrišćana, uz sećanje da je Hrist sebe alegorijski nazivao "ribarem ljudi" čije duše želi da uvede u carstvo nebesko. Simbol hrišćanina je i so, koje označava nebesku blagodat. Hleb simbolizuje Isusa Hrista ("Ja sam hleb života"), a kvasac je simbol nebeskog carstva "jer od malog grumena kvasca, svo testo uskisne". Žene na sto stavljaju i suve smokve, kao simbol dobrih ljudi.

Za trpezu se seda kad se ukućani vrate iz crkve, sa uskršnje liturgije, a domaćin očita tropar ili Očenaš. Pošto se dugo postilo, valja se omrsiti prvo kuvanim jajetom, a zatim sledi bogata trpeza. U kući se ništa ne radi tog dana, a za decu se jaja i slatkiši kriju po sobama ili u dvorištu, kao sitni darovi. Na Uskrs se valja rano ustati i treba izdržati da se ne zaspi pre ponoći.

uskrs jaja.jpg
Shutterstock  

Drugog dana Uskrsa, na Svetli ponedeljak, nastavljaju se gozbe i veselje, a tog dana u goste dolaze rođaci i prijatelji. U nekim krajevima Srbije zadržao se običaj da momci obilaze selo, pa koju devojku momak poprska vodom, veruje se da planira da je ženi. Treći dan Uskrsa, Svetli utorak, takođe se smatra praznikom i ne rade se teži poslovi. Nije kasno da pošaljete i čestitku za Uskrs, jer to možete sve do Spasovdana, a prelepe čestitke ćete naći u našoj galeriji slika. Pročitajte i koji su običaji od Uskrsa do Tomine nedelje.

LepaiSrecna Poželite ovim čestitkama "Srećan Uskrs" svim svojim prijateljima i dragim ljudima!

BONUS VIDEO:

Dragana Mirković iz dvorca čestitala katolički Uskrs Instagram

Tekst: Lepa&Srećna