Svake godine, kada na red dođe farbanje uskršnjih jaja, običaj je da se prvo skuvano jaje, u crvenoj boji, izdvoji i sačuva kao čuvarkuća. Veruje se da će ono čuvati kuću i sve u njoj do narednog Uskrsa, pa se najčešće drži u kuhinji ili dnevnoj sobi, gde cela porodica boravi. U pojedinim krajevima, običaj je da se ovo jaje drži na počasnom mestu pored ikone.

Pored toga što crvena boja simboliše Hristovu krv, odnosno stradanje, u mnogim krajevima se vezuje za zdavlje i napredak, pa se čuvarkuća simbolično prislanja na dečje obraze, kako bi bili rumeni, odnosno zdravi i napredni tokom godine. 

Nakon godinu dana, kada je vreme da je zameni novo jaje, mnogi su u dilemi šta treba da urade sa starom čuvarkućom. Prema narodnim običajima, staru čuvarkuću ne bi trebalo da bacate u đubre. Smatra se da bi se na taj način oskrnavila svetost tog elementa, kao i običaja vezanih za ovaj praznik, pa čak i prizvala nesreća. Savetuje se da čuvarkuću ostavite negde u prirodi, a u pojedinim krajevima se ona obavezno nosi do obližnje reke ili potočića. Veruje se da će voda odneti sve negativno što se vezuje za staru čuvarkuću. Takođe, ako ste u prilici, možete i da je zakopate negde, ali najvažnije je da se rešite stare čuvarkuće pre nego što odvojite novu.

Pogledajte i zašto farbamo jaja i zašto čuvarkuća mora da bude crvene boje.

BONUS VIDEO:

NAJSTARIJA ČUVARKUĆA U SRBIJI Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.