Zamrznuta hrana i dodaci su pravi spas za svaku domaćicu. Kupovina namirnica u većim količinama, kad su cene povoljnije, donosi značajne uštede.

Međutim, izuzetno je važno i da se svaka ta kesica zamrznutog povrća ili mesa potroši i to na vreme. Za to je potrebno da sve bude praktično spakovano, pregledno u zamrzivaču i da se lako i brzo odmrzava. Najbolji način je, kažu iskusni kuvari, da paketići budu ravnih površina i što tanji. 

Zamrznuta hrana
Youtube / Serious Eats 

Idealno bi bilo da koristite kesice sa plastičnim "zip" zatvaračem, a najvažnije je da - pre nego što je zatvorite - položite kesu na radnu površinu pa poravnate rukama sadržaj i izbacite sav višak vazduha. Kada zamrzavate sirovo meso, obavezno operite ruke nakon pakovanja.

Povrće oljuštite, očistite, iseckajte na nje komade i zamrznite na većem poslužavniku, u tankom sloju i tek onda pakujte u kese. To važi i za voće. Neke namirnice nije preporučljivo zamrzavati - na primer, mleko će promeniti teksturu, mada je i dalje zdravo za upotrebu. Jaja možete da zamrznete samo ako ih razbijete i u posudu stavite belanca i žumanca. 

Kad hranu odmrzavate, najbolje je da je veče pre korišćenja stavite u frižider. Ako ipak zaboravite, pri odmzavanju koristite aluminijumski poslužavnik - on apsorbuje najviše temperature iz okruženja i na njemu će se namirnice najravnomernije i najbrže otopiti.

Izvor: Lepa&Srećna