Odmrzavanjehrane na sobnoj temperaturi nije ni dobro ni korisno. Površina hrane rastopiće se mngo pre nego što se otopi unutrašnjost pa će se na površini brzo razviti nepoželjne bakterije.
Brži i sigurniji način odmrzavanja je stavljanje zamrznute hrane u nepropusnu kesicu (npr. meso, riba i sl.) koju zatim treba potopiti u hladnu vodu. Svakih 30 minuta treba vodu zameniti svežom i hladnom, sve dok se hrana ne odmrzne. Tako neće doći do neravnomernog površinskog otapanja, kao što je to slučaj na sobnoj temperaturi.
PROČITAJTE JOŠ: POLA SRBIJE PRAVI OVU GREŠKU - OVU HRANU NIKAKO NE SMETE DA DRŽITE U FRIŽIDERU: evo kako se pravilno puni frižider
Ali ako vam se ne žuri, najlakše i jednako dobro je hranu iz zamrzivača izvaditi dan pre upotrebe i staviti je u frižider da se polako odmrzava. Većinu zamrznute hrane moguće je kuvati odmah nakon vađenja iz zamrzivača, bez prethodnog odmrzavanja. Podgrevanje, tj. kuvanje, trajaće barem dvostruko duže nego kad je hrana odmrznuta, a podgrevanje, tj. priprema zamrznute hrane mora se odvijati polako ‒ najbolje na laganoj vatri ili u rerni.
Tekst: Dunja Gulin
Izvor: Sensa.hr
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka