Koliko puta vam se desi da vam nakon ručka ostane hrane pa ostatak stavite u zamrzivač "da se ne baci"?
Međutim, mnogi ne znaju da pojedine namirnice nikako ne treba zamrzavati jer u tom slučaju gube svoja hranljiva svojstva.
Mleko i mlečni proizvodi
Ako mleko stavite u zamrzivač ono će se zgrudvati. Zamrznuto mleko nije nezdravo, ali će odmrznuto imati drugačiji ukus i teksturu. Rok trajanja mleka u zamrzivaču je tri meseca.
Voće
Mnogi pribegavaju zamrzavanju voća kada žele da pripremaju smuti, ali nisu svesni koliko je to loša ideja.
Za kvalitetno zamrzavanje voća temperatura bi trebalo da bude mnogo niža, te se preporučuje kupovanje smrznutog voća.
Ostaci pržene i pohovane hrane
Sve što je bilo ukusno i hrskavo, gubi teksturu prilikom zamzavanja. Zato dobro procenite koliko vam pohovanih bataka ili tikvica treba i ubacite ih u vruće ulje, a ostatak stavite u zamrzivač pre prženja a ne posle njega!
Tečnost u tegli i flašama
Ako ne želite da skupljate komadiće stakla, izbegavajte zamrzavanje tečnosti u staklenim posudama.
Izvor: Stil / Gastro.24 Sata.Hr
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.