Najbolja zimnica je ona koja se održi – sokovi, džemovi, kompoti, ali i ajvar treba da ostanu očuvani - bez buđi dok se sve ne pojede. Svaka domaćica zna koliko je važna sterilizacija tegli za zimnicu, jer ukoliko se ona ne uradi pravilno, ceo postupak pravljenja džemova i ajvara može da ode u propast.

Još su naše bake koristile jednostavnu, a dobru tehniku, koja je i danas pouzdana. Prvi korak je da tegle dobro operete deterdžentom, a potom prosušite čistom pamučnom krpom. Pre sterilizacije, tegle treba temeljno isprati i proveriti pukotine na vratu, zidovima i dnu. Čak i najmanja šteta može dovesti do činjenice da se tegla rasprsne i posle izvesnog vremena potpuno pukne. Posle toga uzmite veliki pleh, pokrijte njegovo dno papirom za pečenje i onda poređajte staklene posude jednu pored druge, tako što će im vrh biti okrenut nadole. Pre toga ste, naravno, sklonili poklopce, koji su u ovoj “operaciji” višak. Rernu ugrejte na 100 stepeni i u nju ubacite pleh sa teglama. Potrebno je da odstoje 15 do 20 minuta, posle čega su spremne za zimnicu, a vi nemate razloga za sumnju, jer je sterilizacija uspešno izvršena.

PROČITAJTE JOŠ: AKO SPREMATE PAPRIKU ZA ZIMU: 3 saveta iskusnih domaćica koji uvek koriste kad se sprema zimnica

Još jedan način za sterilizaciju je ispiranje tegli mešavinom vode i alkohola. U teglu do pola napunjenu vodom dodajte dva kašike alkohola, zatvorite ih i dobro promućkajte. Alkohol će očistiti i sterilisati unutrašnju površinu tegle, dok spoljašnjost možete prebrisati čistom krpom koja je natopljena alkoholom.

Ako punite tegle ajvarom ili džemom (dok je sadržaj još uvek vruć), potrebno je da posude budu prethodno zagrejane kako bi se sprečilo njihovo pucanje. Sipajte sadržaj do pola tegle, sačekajte par minuta da se staklo navikne na temperaturu, pa ih naknadno dopunite do kraja. Boce i tegle nikad ne treba da budu napunjene do kraja, jer to pospešuje kvarenje zimnice.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA NAPRAVITE ODLIČNU ZIMNICU OD PATLIDŽANA: konzervisanje pečenog patlidžana po savetu odličnih domaćica (RECEPT)

Nešto “modernije” domaćice koriste i metodu sterilisanja tegli u mikrotalasnoj pećnici. Oko 50 ml vode sipa se u teglu. Trebalo bi da bude na nivou od 1-2 cm. Mikrotalasnu pećnicu treba uključiti na maksimalnu snagu i postaviti vreme na 2-3 minuta. Voda će postati vrela, a formirana para će sterilisati posudu.

Metalne poklopce za teglu sterilisaćete najbolje ako ih ostavite da se kuvaju u ključaloj vodi.

Da se zimnica ne bi kvarila, potrebno je, na posletku, da sve tegle dobro zatvorite ručno ili nekim od zaptivača.

Tekst: Katarina

Izvor: Opanak, Novosti