• Sastojci:
  • 1/2 praška za pecivo
  • 200 gr brašna
  • 40 gr putera ili margarina
  • 3 žumanca
  • 2 kašike kisele pavlake
  • malo soli

Priprema:

U vanglu za mešenje staviti pola kesice praška za pecivo, 200g brašna, 40g putera ili margarina na sobnoj temperaturi, 3 žumanca, 2 kašike kisele pavlake, malo soli.

Ako pola količine margarina zamenite puterom, lepše će mirisati. Od ovih sastojaka, vrhovima prstiju, zamesiti glatko testo, umotajte u prijanjajuću foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 2h.

Nabavite dvadesetak limenih modlica za korpice. Može se upotrebiti i pleh za mafine, silikonski ili metalni. Modlice podmazati sa malo masti.

Otkinuti komad testa dovoljan za 5-6 korpica, a ostatak ostaviti da stoji na hladnom.

Oklagijom rastanjiti testo na oko 2-3mm, modlom iseći i prstima, lagano pritiskajući, obložiti kalup. Dno bocnuti viljuškom.

Dok pravite ostale korpice, korisno je one formirane odložiti u frižider da se ne bi grejale. Na svaku korpicu (preko testa) staviti komad papira za pečenje i nekoliko zrna pasulja ili pirinač.

Zrnevlje služi kao tegić i sprečiće da se korpica deformiše prilikom pečenja.

Kada su modle pripremljene i rerna zagrejana na oko 170°C, poređati ih u pleh i peći tako da krajevi blago porumene, obično je to 15-20min. Ako se prepeku, biće suviše krte, lomiće se.

Od ove količine moguće je napraviti dvadesetak korpica, mada to zavisi od veličine modle. Zato je zgodno zamesiti bar "duplu meru".

Možete zamesiti veću količinu ovog testa, oblikovati kao salamu, umotati ga u streč foliju i odložiti u zamrzivač. Održaće se i do par meseci.

Po potrebi, dok je još uvek smrznuto, samo isečete diskove odgovarajuće debljine, oblažete kalupe i pečete.

Takođe, i nepečene korpice se mogu zamrznuti, ali je za ovo neophodno da imate dovoljno modlica.

Testom obložiti modle, staviti u zamrzivač, i kada zatreba, smrznite ih peći. U ovom slučaju nije neophodno stavljati preko testa papir i pirinač jer je smrznuto i ivice se neće deformisati.

Izvor: Serbian Cookbook