• Sastojci
  • Za patišpanj:
  • 10 jaja
  • 10 kašika brašna
  • 10 kašika brašna
  • 1 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • Za fil:
  • 1 l mleka
  • 6 kašika brašna
  • 6 jaja
  • 3 vanil šećera
  • Za filovanje torte:
  • 400 gr slatkog od višanja
  • 50 ml ruma (može se izostaviti)
  • šlag po želji
  • Za dekoraciju:
  • 100 gr bele čokolade

Priprema:

Umutite belanca sa malo soli. Dodajte jedno po jedno žumance za patišpanj, pa kašiku po kašiku brašna. U poslednju kašiku brašna dodajte prašak za pecivo.

Ako ste navikli, patišpanj možete spremiti drugačije - umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno sa praškom za pecivo. U drugoj posudi umutite sneg od belanaca, pa dodajte masi od žumanaca ovlaš mešajući žicom.

Četvrtasti kalup za tortu premažite uljem i pobrašnite pa ispecite koru tako da ubodena čačkalica izlazi "čista" iz patišpanja.

Skuvajte mleko za fil. Umutite žumanca za fil sa šećerom i brašnom, pa dodajte u vruće mleko i skuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne krem. Kad skinete s vatre, dodajte vanilin šećer i ostavite da se prohladi.

Filovanje torte:

Patišpanj iseći na trake širine oko 4 cm, a svaku traku raseći po debljini. Pripremite dubok sud za filovanje torte i prekrijte dno providnom folijom.

Ređajte trake prvo uzduž po dnu kalupa, pa poređajte tu i tamo višnje iz slatkog, posipajući i slatki sok po korama.  Isprskajte rumom kore pa prelijte kremom.

Ponovite postupak, ređajući trake patišpanja popreko.

Kad potrošite materijal, preklopite providnu foliju preko torte i ostavite u frižider. 

Torta može da stoji dan-dva pre serviranja.

Na dan služenja torte, umutite preostala belanca u sneg (dodajte šećer po ukusu).

Premažite tortu i ukrasite belom čokoladom i višnjama iz slatkog.

Napomena: ako više volite šlag, umutite 2 kesice i njime filujte tortu umesto snega od belanaca.

Izvor: Lepa & Srećna

NAJBOLJI RECEPTI ZA TORTE