• Sastojci:
  • 350-400 g mlevenog mesa
  • 2 struka praziluka
  • 1 veći rendan krompir
  • 2 kašike brašna
  • 200 g pirinča
  • 1 šargarepa
  • kašika rendane krtole celera
  • kašika rendanog paškanata
  • 1/2 kašičice kurkume
  • so, biber
  • veza seckanog peršuna
  • 3-4 kašike pavlake

Priprema:

Praziluk isecite na kolutiće i blanširajte, pa dobro ocedite (vodu ne bacajte).

Pomešajte mleveno meso, krompir, pola blanširanog praziluka, so i biber, pa umesite masu za ćuftice, vlažnim rukama ih oblikujte, uvaljajte u brašno, ispržite i sklonite sa strane.

Procedite ulje u kojem su se pržile ćuftice, dodajte šargarepu, celer i paškanat, pa pržite tek da sve omekne.

Onda dodajte opran i oceđen pirinač, sve dobro promešajte, pa na kraju stavite preostali praziluk. Podmažite posudu u kojoj ćete peći jelo, sipajte pirinač, a preko njega poređajte ćufte i sasvim malo ih utisnite u pirinač.

U vodu od praziluka stavite kurkumu i peršun, posolite i prelijte preko jela da bude dva prsta iznad.

Verovatno neće biti dovoljno vode od praziluka, pa dodajte običnu – to je ukupno oko 5-6 dl tečnosti.

Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni oko pola sata.

Izvadite, skinite foliju, prelijte kiselom pavlakom umućenom s malo vode (2-3 kašike), vratite u rernu i pecite još 10 minuta.

Recepte piše: Milja Lukić

Izvor: Lepa & Srećna