- Sastojci:
- 350-400 g mlevenog mesa
- 2 struka praziluka
- 1 veći rendan krompir
- 2 kašike brašna
- 200 g pirinča
- 1 šargarepa
- kašika rendane krtole celera
- kašika rendanog paškanata
- 1/2 kašičice kurkume
- so, biber
- veza seckanog peršuna
- 3-4 kašike pavlake
Priprema:
Praziluk isecite na kolutiće i blanširajte, pa dobro ocedite (vodu ne bacajte).
Pomešajte mleveno meso, krompir, pola blanširanog praziluka, so i biber, pa umesite masu za ćuftice, vlažnim rukama ih oblikujte, uvaljajte u brašno, ispržite i sklonite sa strane.
Procedite ulje u kojem su se pržile ćuftice, dodajte šargarepu, celer i paškanat, pa pržite tek da sve omekne.
Onda dodajte opran i oceđen pirinač, sve dobro promešajte, pa na kraju stavite preostali praziluk. Podmažite posudu u kojoj ćete peći jelo, sipajte pirinač, a preko njega poređajte ćufte i sasvim malo ih utisnite u pirinač.
U vodu od praziluka stavite kurkumu i peršun, posolite i prelijte preko jela da bude dva prsta iznad.
Verovatno neće biti dovoljno vode od praziluka, pa dodajte običnu – to je ukupno oko 5-6 dl tečnosti.
Pokrijte aluminijumskom folijom i pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Izvadite, skinite foliju, prelijte kiselom pavlakom umućenom s malo vode (2-3 kašike), vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
Recepte piše: Milja Lukić
Izvor: Lepa & Srećna
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.