• Sastojci:
  • Za masno testo:
  • 300 gr brašna
  • 200 gr putera
  • 4 žumanca
  • 40 gr šećera
  • 10 gr vanil-šećer
  • 5 gr praška za pecivo
  • Za pusla sloj:
  • 4 belanca
  • 180 gr šećera u prahu
  • 100 gr lešnika
  • I još:
  • 400 gr džema po ukusu
  • (u originalnom receptu su borovnice)
  • Za fil:
  • 400 ml mleka
  • 2 jajeta
  • 40 gr šećera
  • 10 gr vanil-šećera
  • 40 gr skroba
  • 150 gr putera

Priprema:

Umutite žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, dodajte puter pa brašno sa praškom za pecivo. Rastanjite masno testo u veliki pleh (veličine rerne) na pek-papir pa pecite oko 10 do 12 minuta na temperaturi od 180 C.

Umutite belanca sa šećerom izmešanim sa skrobom.

Sipajte u pleh prekriven pek-papirom pa pospite seckanim listićima lešnika. Sušite polako na temperaturi od oko 150 C oko 30 minuta.

Ako pusla testo počne previše da tamni, prekrijte ga pek-papirom.

Umutite jaja sa šećerom, vanil-šećerom i skrobom, pa dodajte malo mleka.

Ostatak mleka skuvajte pa u njega polako sipajte umućenu masu od jaja pa skuvajte muteći žicom da ne nastanu grudvice.

Ohladite pa dodajte umućeni puter.

Slojeve torte polako odvojite od pek-papira i pažljivo ređajte.

Prvo stavite sloj od masnog testa pa ga premažite džemom.

Zatim stavite sloj pusla testa pa prekrijte debelim slojem krema od vanile. Ostavite u frižider da se malo rashladi pa pažljivo isecite na pola da dobijete pravougaone kolače.

Sada jedan stavite na drugi, tako da dobijete sledeće slojeve: masno testo, džem, pusla testo, vanil krem, masno testo, džem i pusla testo.

Završni sloj će, dakle, biti prepečeni listići lešnika na pusla testu.

Izvor: Lepa & Srećna