• Sastojci:
  • 2 veće veze zelja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog sirćeta
  • 2 l vode
  • Za fil:
  • 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašičice suvog biljnog začina
  • 1 kašičica mlevenog bibera
  • 150 g pirinča
  • 1 kašika aleve paprike
  • 100 ml ulja
  • 2 srednje šargarepe
  • Za zapršku:
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 400 ml vode
  • suvi biljni začin

Priprema:

Listove zelja oprati i skinuti zadebljani deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U provrelu vodu "provlačiti" po jedan list zelja, samo da, malo, omekša. Nikako ne stavljati po više listova, jer jako brzo omekšaju, pa mogu da se raspadnu.

Poparene listove vaditi u vanglicu, sa hladnom vodom. Kada se završi ceo postupak potapanja listova staviti ih u cediljku da se ocede.

Fil: Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dinstati, oko, 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso, sa varjačom, dobro usitniti i posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo dodati alevu papriku, promešati i ubaciti, dobro opran, pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.

Uzeti, dublji, pleh, odgovarajuće veličine i podmazati ga uljem. Za zavijanje sarmica od zelja najlakše je to uraditi na dasci za sečenje hleba (zato što su jako mekani, pa je nezgodno zavijati ih u ruci, kao i inače što se radi). Znači, staviti list zelja na dasku, na sredini lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila, zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pleh.

Rernu uključiti, da se zagreje, na 200 stepeni.

Zaprška: U zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Dodati alevu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu.

Sa pripremljenom zaprškom preliti poređane sarmice u plehu. Prekriti ih aluminijumskom folijom i staviti da se peku, u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni, provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i krčkati jedan sat. Izvaditi i poslužiti sa kiselim mlekom.

Recepte piše: Verica Nikolić

Izvor: Recepti