Evropska komisija predložila je 12. septembra 2018. godine da se ukine polugodišnje pomerenje sata od naredne godine, a ukoliko se taj predlog izglasa u Evropskom parlamentu i Savetu Evrope, a Narodna skupština Srbije usvoji zakon o usklađivanju vremena sa EU, u Srbiji će sat poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

Vlada Srbije, naime, usvojila je na sednici 28. avgusta Predlog zakona o računanju vremena, koji je upućen Skupštini na razmatranje, čime bi se obezbedilo jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: KOLIKO KOŠTA GREJANJE ZA ZIMU: cene grejanja na drvo, ugalj, struju i gas

Kako je navedeno u Predlogu zakona, o kojem će se izjašnjavati narodni poslanici, cilj je da se obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije, a koje bi bilo usklađeno s vremenom koje se koristi u Evropskoj uniji.

Evropska komisija je u današnjem predlogu ostavila slobodu zemljama EU da odluče da li žele da trajno primene letnje ili zimsko računanje vremena.

Predlog EK će biti upućen Evropskom parlamentu i Savetu kako bi se zatražila njihova saglasnost, a predviđa da svaka država članica EU obavesti do aprila 2019. godine da li planira da trajno usvoji letnje ili zimsko računanje vremena.

PROČITAJTE JOŠ: CENE VIKENDICA I PLACEVA U SRBIJI: kuće sa okućnicom, okolina Beograda, Zlatibor, Golija, Fruška gora, Kosmaj

Kako se navodi, poslednji put kazaljke bi morale da budu pomerene u skladu sa letnjim računanjem vremena u nedelju, 31. marta 2019. godine, a nakon toga zemlje članice koje žele da se trajno prebace na zimsko računanje vremena i dalje bi mogle, i to poslednji put, da pomere sat u nedelju 27. oktobra 2019.

Izvor: Kurir.rs/Tanjug