Ovo osvežavajuće jelo dokaz je da u turskoj kuhinji vegeterijanci bez problema mogu da nađu recepte za sebe, a može biti meze ili glavni obrok, po želji, piše Lepa&Srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Ručak za pola sata: đuveč sa pirinčem, spanaćem, sirom i peršunom (JELA BEZ MESA + RECEPT)

Sastojci:

  • 2,5 čaše finog bulgura 
  • 1 čaša oraha 
  • 3 krompira
  • 1 glavica luka 
  • pola čaše paradajz pirea  
  • 2-3 kašike sirćeta od nara (ili aćeta) 
  • 3 kašike aleve paprike
  • 1 kašičica bibera 
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica soli
  • 1 čaša ulja

PROČITAJTE JOŠ: Belančevine i bez mesa u ishrani: 6 namirnica koje su pune proteina (a nisu jaja)

Priprema:

Krompir oljuštiti, iseći u skuvati. Ocediti, a od te vode odvojiti jednu čašu, njome preliti bulgur i ostaviti da nabubri. Potom bulgur i krompir samleti u mašini za meso. Zagrejati ulje, u njega dodati alevu papriku i nakon minut-dva to sipati u mešavinu krompira i bulgura, dodati ostale sastojke i dobro umesiti. Na kraju dodati grubo seckane orahe pa i njih sjediniti. Od ove mase uzimati komadiće veličine oraha pa ih stegnuti u šaci tako da ostanu udubljenja pd prstiju. Kofte ređati na tanjir za serviranje uz mnogo zelene salate.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa&Srećna