Staroplaninski kačamak je kombinacija vlaškog sa ovčijim sirom i "bugarskog" sa slaninom i suvim paprikama, izuzetno ukusno i kalorično jelo za prave gurmane.
PROČITAJTE JOŠ: POSNA ŠTRUDLA NA VODI: evo kako da spremite jeftinu i ukusnu domaću štrudlu sa pekmezom (RECEPT + FOTO)
Sastojci:
- 1kg gr belog kukuruznog brašna
- 3 glavice crnog luka srednje veličine
- 300 grama dimljene slanine ili sušenice, pršute i 2-3 cepkane suve paporike
- 1 kriška tvrđeg ovčijeg sira ili jačeg kravljeg
- 1 kašičica aleve paprike i 1 tucane
- svinjska mast ili ulje
- voda
- so
PROČITAJTE JOŠ: SARAJEVSKA KLJUKUŠA SA KROMPIROM: tradicionalna pita na starinski način za bogat doručak (RECEPT + FOTO)
Priprema:
U šerpu sipati oko 1,5 l vode, kašiku soli i kašiku ulja-masti da prokuva. Kada voda provri dodati postepeno kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje da se razbiju grudvice. Kuvati dok se ne zgusne oko 10-20 minuta.
U drugu šerpu staviti kašiku masti i sitno seckani crni luk da se uprži. Kada dobije staklastu boju dodati na kocke isečenu slaninu, cepkane suve paprike, polovinu izgnječenog sira i nastaviti sa prženjem još par minuta. Isključiti ringlu i dodati kašičicu aleve i tucane paprike i izmešati sa ostalim sastojcima.
U vatrostalnu ili zemljanu činiju preručiti kačamak, pola upržene smese izmešati sa kačamakom, zatim poravnati i preliti ostatkom uprženog luka i slanine ili odmah sve pomešati.
Odozgo posuti rendani ili izgnječen ovčiji sir.
Uz kisele paprike, krastavčiće. Prijatno!
Izvor: Južna Srbija Info
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka