Badem, luk, šargarepa i meso su obavezni, ostalo je po izboru, piše Lepa&Srećna. Nekada su u ruralnim krajevima za goste ovaj pilav pripremali isključivo muškarci, a i danas ga samo oni pripremaju za svadbe i velika slavlja.

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA ISKORISTITE BARENO MESO IZ SUPE: tirolski krompir za najbolji porodični ručak (Tiroler Gröstl + RECEPT)

Sastojci: 

  • 500 g na kockice isečenog crvenog mesa
  • 2 veće šargarepe isečene na žilijen
  • 2 veće glavice crnog luka isečenog na rebarca
  • 1 glavica belog luka
  • pola činije ljuštenog badema
  • 2,5 čaše basmati pirinča
  • 3 čaše vrele vode
  • ½ čaše ulja, 3 kašike maslaca, kašičica soli, kašičica kumine
  • seckani peršun (po želji) 

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVI PAŠTETA OD ČVARAKA: brzo i lako do savršenog namaza za doručak i večeru (RECEPT + FOTO)

Sastojci:

Pirinač naliti mlakom vodom i ostaviti 20 do 30 minuta da odstoji, potom ga dobro oprati.

U šerpi zagrejati ulje, u njega spustiti isečeno meso pa pržiti na jakoj vatri dok ne porumeni. Potom poklopiti, smanjiti vatru i na tihoj vatri pržiti dok ne uvri sav sok.

Nakon toga dodati bademe, luk i malo maslaca pa pržiti dok luk ne dobije boju. Potom dodati šargarepu, so i začine, još malo propržiti, promešati i usuti pirinač. Sve naliti vrelom vodom, u sredinu šerpe staviti dobro opranu glavicu belog luka, poklopiti i na tihoj vatri kuvati oko 15-20 minuta, dok pirinač ne upije svu tečnost. 

Na kraju šerpu skinuti sa šporeta, pokriti je  papirnim ubrusom, poklopiti i ostaviti četvrt sata da se pilav odmori. Pilav sipati u činijice, pa svaku prevrnuti na tanjir da se dobije lepo oblikovana zarubljena kupa. Po želji jelo ukrasiti seckanim peršunovim listom.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna