Medaljoni su klasika turske kuhinje, a mogu se praviti bukvalno od svakog povrća. Ipak, najpopularniji su oni od tikvica, sa sočivom i sirom ili pak s mešanim povrćem, piše Lepa&Srećna. Ukoliko se doda i mleveno meso, dobija se popularno kofte s povrćem. Mogu se peći u rerni, na teflonu ili, pak, ako je smesa malo ređa, poput omleta u tiganju, a onda filovati po želji.

Ovaj delikates posebno se  preporučuje u dijetama ili kod zdravog režima ishrane, a na sto se može izneti kao predjelo ili glavno jelo.  

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVI PAŠTETA OD ČVARAKA: brzo i lako do savršenog namaza za doručak i večeru (RECEPT + FOTO)

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 2 veća krompira
  • 2 tikvice
  • 1 crvena paprika 
  • 1 luk ili još bolje veza mladog luka
  • veza peršunovog lista (iseckanog)
  • malo mirođije (po želji)
  • čen belog luka (po želji)
  • 4 jajeta
  • činijica belog sira ili rendanog kačkavalja
  • 2-4 kašike brašna
  • prašak za pecivo
  • so, biber
  • pola čaše ulja

PROČITAJTE JOŠ: RECEPT ZA LAZANJE SA PALAČINKAMA: sasvim drugačije lazanje za porodični ručak (RECEPT + FOTO)

Priprema: 

Povrće ponaosob izrendati (ko želi, krompir i šaragrepu može kratko prodinstati), tikvice ocediti od soka, papriku, mladi luk (ili luk), peršun i mirođiju iseckat sitno, beli luk narendati.

Povrće sastaviti, dodati sir, jaja, brašno pomešano s praškom za pecivo, posoliti i pobiberiti pa dobro izmešati.

Teflonski tiganj premazati s malo ulja pa pomoću dve kašike na njega stavljati testo da bude u obliku medaljona i kašikom poravnati. Pržiti tako da s obe strane porumeni. I za svaku turu prženja u tiganj staviti malo ulja. Medaljone držati na toplom do serviranja.

Recepte piše: M. Ranisavljević

Izvor: Lepa & Srećna