Sastojci:

  • krompir
  • soja
  • crni luk
  • biljni začin
  • so
  • biber
  • ulje

(Mera je po želji)

PROČITAJTE JOŠ: KAKO SE PRAVILNO POSTI BOŽIĆNI POST: evo kad treba da postite na vodi i šta nikako ne smete da uradite tokom posta

Priprema:

Krompir oljuštiti i izrendati a zatim ga obariti. Soju potopiti u toploj vodi i, kada nabubri, ocediti je i sastaviti sa prohladjenim krompirom. Dodati ulje, biljni začin, so, biber i sitno seckani crni luk. Koru prerezati po sredini, zatim pripremljen krompir staviti po sredini kore (oko 1 kašike, pa rasporediti po dužini). Preklopiti sa jedne, pa sa druge strane i uviti, kao sarma što se uvija. Ređati u pouljen pleh, ovlaš poprskati uljem i posuti sa malo soli. Kada je pečena, samo je pokriti krpom da se malo ohladi.

Izvor: Manastir Lepavina

Najbolja posna predela: pita od pirinča i praziluka (RECEPT + POSNO)

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 250 g pirinča
  • 4 struka praziluka
  • 2 dl ulja
  • so, biber

Priprema:

Skuvajte pirinač u slanoj vodi tako da zrna ostanu cela. Na ulju ispržite seckan praziluk, pomešajte ga s pirinčem i zajedno dinstajte. Posolite i pobiberite. 

Po tri kore koje su između poprskane mešavinom ulja i vode stavite na dasku i celom površinom premažite mešavinom od pirinča i praziluka. Uvijte u rolnu i ređajte u podmazan pleh. Odozgo sve rolne premažite uljem i pecite oko pola sata na 180-200 stepeni.

Izvor: Lepa & Srećna