Tikvice su omiljena namirnica mnogih, a od njih možete spremiti fantastična slatka i slana jela.
Za salatu od grilovanih tikvica s prelivom od oraha nije potrebno naročito iskustvo u kuvanju.
Sastojci:
Za salatu:
- 2 tikvice
- 2 paprike
- 200 g hleba po želji
- 150 g čeri paradajza
- 100 g rukole
Za preliv:
- kašičica senfa
- 3 kašičice belog balzamiko sirćeta
- 4 kašike biljnog likera (opciono)
- 4 kašike orahovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 100 g oraha
Priprema: Oprane i očišćene tikvice iseckajte na ploške, papriku i paradajz na komade, a hleb na kockice. Iseckajte luk, pa sve sastojke za preliv dobro izmešajte. Sipajte ulje u tiganj za grilovanje i propržite papriku, tikvice i hleb. Iseckajte rukolu, pomešajte sa ostalim sastojcima i poslužite s pripremljenim prelivom.
Izvor: Lepa i srećna
PROBAJTE I OVE VRHUNSKE RECEPTE
Jednostavni slatkiši: hleb od tikvica
Sastojci:
- 500 g tikvica
- 380 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- pola kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog orašćića
- kašičica soli
- 2 jajeta
- 200 g belog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 3/4 šolje maslinovog ulja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 C. Odstranite peteljku i donji deo tikvice i izrendajte ih u krpu, piše Stvar ukusa. Dobro pritisnite da izbacite što više tečnosti iz tikvica. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.
U posebnoj posudi umutite jaja i dodajte šećer, maslinovo ulje i ekstrakt vanile. Dodajte izrendane tikvice smesi s brašnom, a zatim dodajte i smesu s jajima. Sve dobro promešajte. Smesu sipajte u pleh za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta. Proverite pomoću čačkalice da li je pečeno. Sačekajte da se pecivo hladi 10 minuta, pa ga onda izvaditte iz pleha.
Kolači bez brašna: mafini od tikvica sa čokoladom (RECEPT + BEZ ULJA, BEZ GLUTENA, BEZ ŠEĆERA)
Sastojci:
- 1 zrela banana srednje veličine
- 1 šolja rendanih tikvica
- 1 jaje
- 1/2 šolje maslaca (možete zameniti biljnim puterom ili semenom suncokreta)
- 1/4 šolje meda
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/4 šolje kakao praha
- 1/4 šolje rendane crne čokolade
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2 kašike mlevenog lanenog semena
Priprema: Izmešajte u blenderu sve sastojke izuzev tikvica i čokolade, tako da dobijete glatku smesu. Zatim žicom umešajte tikvice i čokoladu. Sipajte testo u podmazan pleh za mafine, tako da kalupi budu puni do 3/4. Pecite na temperaturi od oko 190 stepeni, dvadesetak minuta, proverite da li je pečeno čačkalicom. Po želji, pospite sa još malo rendane čokolade i ostavite da se ohladi pa izvadite iz kalupa.
Izvor: Lovesensa
Slana predjela: projice od tikvica i mrvljenog sira (RECEPT)
Sastojci:
- 4 jajeta
- 1 kg tikvica
- 200-300 g mrvljenog sira
- 2 dl kisele pavlake
- 1,5 šoljica ulja
- 200 g griza
- malo brašna
- kesica praška za pecivo
Priprema:
Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite u đevđir da se ocedi voda. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i stavite u pleh na pek papir i pecite oko 30 minuta.
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka