Tikvice su omiljena namirnica mnogih, a od njih možete spremiti fantastična slatka i slana jela.

Za salatu od grilovanih tikvica s prelivom od oraha nije potrebno naročito iskustvo u kuvanju.

Sastojci:

Za salatu:

  • 2 tikvice
  • 2 paprike
  • 200 g hleba po želji
  • 150 g čeri paradajza
  • 100 g rukole

Za preliv: 

  • kašičica senfa
  • 3 kašičice belog balzamiko sirćeta
  • 4 kašike biljnog likera (opciono)
  • 4 kašike orahovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 100 g oraha

Priprema: Oprane i očišćene tikvice iseckajte na ploške, papriku i paradajz na komade, a hleb na kockice. Iseckajte luk, pa sve sastojke za preliv dobro izmešajte. Sipajte ulje u tiganj za grilovanje i propržite papriku, tikvice i hleb. Iseckajte rukolu, pomešajte sa ostalim sastojcima i poslužite s pripremljenim prelivom.

Izvor: Lepa i srećna

PROBAJTE I OVE VRHUNSKE RECEPTE

Jednostavni slatkiši: hleb od tikvica

Sastojci:

  • 500 g tikvica
  • 380 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog orašćića
  • kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 200 g belog šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 3/4 šolje maslinovog ulja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 C. Odstranite peteljku i donji deo tikvice i izrendajte ih u krpu, piše Stvar ukusa. Dobro pritisnite da izbacite što više tečnosti iz tikvica.  Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.

U posebnoj posudi umutite jaja i dodajte šećer, maslinovo ulje i ekstrakt vanile. Dodajte izrendane tikvice smesi s brašnom, a zatim dodajte i smesu s jajima. Sve dobro promešajte.  Smesu sipajte u pleh za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta. Proverite pomoću čačkalice da li je pečeno. Sačekajte da se pecivo hladi 10 minuta, pa ga onda izvaditte iz pleha.

Kolači bez brašna: mafini od tikvica sa čokoladom (RECEPT + BEZ ULJA, BEZ GLUTENA, BEZ ŠEĆERA)

Sastojci:

  • 1 zrela banana srednje veličine
  • 1 šolja rendanih tikvica
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje maslaca (možete zameniti biljnim puterom ili semenom suncokreta)
  • 1/4 šolje meda
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 šolje kakao praha
  • 1/4 šolje rendane crne čokolade
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 2 kašike mlevenog lanenog semena

Priprema: Izmešajte u blenderu sve sastojke izuzev tikvica i čokolade, tako da dobijete glatku smesu. Zatim žicom umešajte tikvice i čokoladu. Sipajte testo u podmazan pleh za mafine, tako da kalupi budu puni do 3/4. Pecite na temperaturi od oko 190 stepeni, dvadesetak minuta, proverite da li je pečeno čačkalicom. Po želji, pospite sa još malo rendane čokolade i ostavite da se ohladi pa izvadite iz kalupa.

Izvor: Lovesensa

Slana predjela: projice od tikvica i mrvljenog sira (RECEPT)

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 1 kg tikvica
  • 200-300 g mrvljenog sira
  • 2 dl kisele pavlake
  • 1,5 šoljica ulja
  • 200 g griza
  • malo brašna
  • kesica praška za pecivo

    Priprema:

    Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite u đevđir da se ocedi voda. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i stavite u pleh na pek papir i pecite oko 30 minuta.

    VIŠE: Jeftino i brzo predjelo: proja bez jaja

    Izvor: Lisa