Meso uvek čuvate u frižideru? Naravno, ali ipak treba da znate da sve što preostane od ručka može biti opasno po zdravlje. Trovanje ćete izbeći ako ih kratko čuvate i bezbedno podgrevate, piše Lepa & srećna.
Bez obzira na to da li je meso crveno ili belo, ostatke takvih jela smete da čuvate u frižideru najviše 2 dana nakon što su spremljena. Pri podgrevanju, pazite da temperatura dostigne minimalno 75 stepeni Celzijusa. Znači, ne smete da meso samo "smlačite" i poslužite.
U zamrzivaču je najbolje da čuvate meso u sosu ili supi. Takvo meso ostaje sočno kad se odmrzne, za razliku od pečenog ili prženog koje se osuši, naročito u predelu uz kosti.
Izvor: Lepa & srećna
Pročitajte još!
Kulinarski izazov: piletina "njam-njam" (RECEPT, JELA S MESOM)
Sastojci:
- 1 pakovanje pilećih fileta (400-500gr)
- 1 supa od pečuraka u kesici
- 500 ml vrhnje za kuvanje
Priprema: Filete isecite na listove. Prah supe iz kesice naspite u dubok tanjir, pa u taj prah uvaljajte svaku šnitu fileta sa obe strane. Poređajte u vatrostalnu činiju, veoma malo namazanu uljem. Prelijte vrhnjem i zapecite u rerni, oko 30-45min, na 200C. Nije potreban drugi začin.
Recept je poslala naša čitateljka Fata Ejubović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici
Idealno jelo za porodični ručak: pikantna piletina u bogatom sosu
Sastojci:
- 5-6 praziluka (nasečenih na kolutiće)
- 50 g slanine (naseckane na kockice)
- 1 luk (sitno naseckan)
- 2-3 čena belog luka (sitno naseckanog)
- 1 šargarepa (narendana)
- 4-5 krompira (nasečenih na kockice)
- 1-2 kašičice crvene mlevene slatke paprike
- maslinovo ulje
- so, biber
- 300 g piletina (bataci, karabataci ili belo meso)
Priprema: Očistite povrće i isecite ga. Meso kratko propržite na ulju sa svake strane (batake i karabatake možete ostavite cele, a belo meso iseći na kockice). Praziluk kratko blanširajte u vreloj posoljenoj vodi. Na maslinovom ulju popržite slaninu, crni i beli luk i šargarepu. Posolite, pobiberite, dodajte krompir isečen na kockice i dinstajte. Dodajte mlevenu crvenu papriku, zalijte s malo vode da pokrije krompir i nastavite da dinstate. Dodajte blanširani praziluk i meso, još vode i kuvajte na laganoj vatri još pola sata (sve dok meso i ostlai sastojci ne budu sasvim kuvani). Poslužite toplo.
SAVET: Praziluk ćete najlakše oprati ako ga prvo presečete po dužini istavite pod mlaz vode. Otresite ga i isecite kako želite.
Recepte piše: Marija Jakob
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka