Ukusno meso u marinadi oduševiće svakog gurmana, a kada dodate pomfrit i začinite paradajz sosom oduševljenje je zagarantovano, piše Lepa & srećna

Sastojci:

  • 4 parčeta od bifteka ili bonfilea, a može i pilećeg (ćurećeg) filea (približno 500 g)
  • 2 kašike ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

Marinada:

  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica soja_sosa
  • 1 kašičica sirćeta od grožđa 
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 grančica sveže nane
  • 1 grančica svežeg ruzmarina

Pomfrit:

  • 4 srednja krompira
  • 1,5 čaša suncokretovog ulja

Paradjz sos:

3 srednja paradajza (izrendana)

1 kašičica pirea od paprike

2 kašike maslinovog ulja

malo soli 

1/2 kašičice nane

Kako se priprema BODRUM KEBAB pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

Za serviranje:

4 kašike kiselog mleka s belim lukom

4 kriške paradjza

4 zelene paprike sredje veličine

Priprema:

Meso iseći na tračice. Izrendati luk i beli luk, staviti u posebnu činiju, dodati soja sos, sirće i maslinovo ulje, promešati, u to spustiti isečeno meso, posuti nanom i ruzmarinom pa sve dobro utrljati u meso. Posudu pokriti tankom folijom i ostaviti i frižider da odstoji najmanje 30 minuta. Može se staviti i u zamrzivač, ali se u tom slučaju pre pripreme mora dovesti na sobnu temperaturu.

Za paradajz sos zagrejati maslinovo ulje u šerpici, u to dodati rendani paradajz i pržiti  dok ne uvri sva voda, onda dodati pire od paprike i malo vode pa kuvati da se homogenizuje. Posoliti, začiniti majčinom dušicom.

Odstojalo marinirano meso kratko pržiti na jakoj vatri. Kad porumeni, posuti biberom.

Na tanjir za  serviranje staviti pomfrit, kiselo mleko s belim lukom, paradajz sos i meso. Ukrasiti kriškama paradajza i paprike.

Recepte piše Milena Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna