Kad se prijavio za izbor najboljeg turskog modela 2010. godine, tada dvadesetogodišnji Čagataj Ulusoj, neodoljivi Emir iz serije "Zvala se Feriha", nije ni sanjao kuda će ga to odvesti. I to munjevitom brznom, gotovo filmski. Jer od prijave na takmičenje pa do statusa zavodnika i zvezde nije prošlo ni nekoliko meseci, piše Lisa.

"Nisam imao preterena očekivanja od takmičenja, mislio sam da ću biti peti ili šesti. Finalno veče je i za mene bilo ogromno iznenađenje", ispričao je mladi glumac. "Dok sam dva sata kasnije slavio pobedu sa porodicom i društvom, zazvonio mi je telefon. Javili su se ljudi iz producentske kuće Ay Yapim i ponudili glavnu ulogu u seriji "Zvala se Feriha"."

Sledećeg dana je potpisao ugovor, za desetak dana počelo je snimanje, a već nakon dva meseca zbog brojnih obožavateljki nije mogao da prošeta centrom Istanbula. "Toliko interesovanje me je totalno zbunilo, ali sam se posle navikao", priča momak crne kose i zelenih očiju, kome su drugari dali nadimak Čao

Rođen je u Kučukčekmedžeu, mirnom delu Instanbula, ali je zapravo prava balkanska mešavina: tata mu je rodom iz Bugarske, mama iz Bosne. Iako ga za taj kraj vezuju divne uspomene, kad je počeo da snima seriju, Čagataj je napustio porodično gnezdo i iznajmio stan bliže centru grada. Ali, svoju porodicu obožava i tati prepušta da rukuje većim delom zarade kako bi jednog dana mogao da je uloži u nekretnine.

PROČITAJTE JOŠ: Sultanija Hurem kuva za vas: sutlijaš iz rerne po receptu turske glumice Merjem Uzerli (RECEPT + FIRINDA SUTLAČ)

A sa svakim novim ugovorom, njegov honorar raste: nakon "Ferihe" i bogatog ali nesrećnog Emira, snimao je gledanu seriju "Plima i oseka". U njoj je igrao, Jamana,  siromašnog momka koji se zaljubljuje u bogatu devojku. Ove jeseni je totalno promenio imidž i gustu talasastu kosu ošišao gotovo na nulu, jer umesto romantičnih junaka igra žestokog momka Sarpa u seriji "Unutra".

A kako već pet godina snima bez pauze, razvio je sopstveni sistem za opuštanje i odmor: "Kad god imam vremena, idem na pecanje i kampovanje u prirodi, daleko od buke i vreve. Tu ljubav vučem iz mladih dana kad sam sa drugarima iz mahale često odlazio na logorovanje u planinu. Tako se vraćam sebi. Potom pišem priče i scenarija, slikam prirodu", kaže Čagataj i otkriva jedan mali ritual koji upražnjava svake godine. Za praznik Hidirelez (pada 6. maja, na Đurđevdan) na papiru zapiše želju i onda ga okači na grm ruže kako bi mu se željeno ostvarilo.

RECEPT ZA PUNJENI PATLIDŽAN PO UKUSU ČAGATAJA ULUSOJA PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

PageBreak

Zbog jače građe ovaj momak visok 190 centimetara, težak 82 kilograma, veoma vodi računa šta jede i uz to se redovno bavi sportom. "Šećer i beli hleb uopšte ne konzumiram. Mlečne proizvode obožavam, ali ponekad moram da ih se lišim. I pre svake uloge obavezno praktikujem dijetu. "

PROČITAJTE JOŠ: Majka sultanija iz "Sulejmana Veličanstvenog" kuva za vas: pilav na iranski način po receptu glumice Nebahat Čehre (RECEPT + FOTO)

A voli, kaže, sva jela iz tradicionalne turske kuhinje. Ipak, postoji jedno kojem nije u stanju da kaže ne, po cenu da prekrši strogi režim ishrane. To je karnijarik, iliti punjeni patlidžan, koji najbolje pravi -  njegova mama

Punjeni patlidžan po receptu Čagataja Ulusoja

Sastojci:

  • 200 g mlevenog mesa
  • 6 manjih patlidžana 
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paradjza
  • 8 zelenih papričica 
  • 4 čena belog luka
  • 1 kašika sosa od paradajza
  • ulje, so, biber, aleva paprika

Priprema: Patlidžan oljuštiti na trake (1 red ljušten, 1 sa korom)  i ostaviti pola sata u slanoj vodi. Nakon toga ga dobro isprati, osušiti kuhinjskim ubrusom ili (papirnim), i pržiti na malo ulja.  

Ispržiti i papričice, pa na istom ulju propržiti seckani luk, dodati mleveno meso i još malo pržiti. U to dodati 2 oljuštene i iseckane papričice, paradajz, so, biber i alevu papriku.

Preko toga preliti čašu vode i krčakti oko 5 minuta. Patlidžane prepoloviti, izdubiti sredinu i napuniti filom od mesa. Na svaki staviti po krišku paradajza, čen belog luka i prženu paprčicu. Kašiku sosa razmutiti u malo tople vode pa time preliti patlidžan. Peći oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. 

Tekst: M.R.

Izvor: Lisa