Slavna turska glumica Nebahat Čehre kod nas je popularnost stekla ulogom Firdevs u "Zabranjenom voću", a posebno kao Valide Sultan (Sultanija Majka) u "Sulejmanu Veličanstvenom". Iako ima 72 godine, Nebahat izgleda savršeno, pa još uvek bez pardona na plaži nosi bikini, a u javnosti duboki dekolte, kao što je to nedavno učinila na Nedelji mode u Istanbulu, piše Lisa.

PROČITAJTE JOŠ: Omiljeno jelo glumca Kenana Imirzalioglua, poznatijeg kao Ezel: On ne kuva, ali ovo povrće prosto obožava (RECEPT)

Mladoliki izgled, tvrdi glumica, duguje pre svega genima, ali je mnogo onih koji ne veruju u tu priču, ubeđeni da je estetska medicina tu dobro umešala prste. Možda i jeste, ali sigurno je i do prirode, a i načina života. Naime, Nebahat je poznata po umerenosti u svemu, pa i u hrani. Voli da kuva i nekada je u svom domu sama pripremala večere za bliske prijatelje:

"Svemu pristupam sistematski, pa i kuvanju. Najpre odlučim šta ću da kuvam, zatim napravim spisak potrebnih namirnica, sutradan idem u nabavku i tek sledećeg dana kuvam. Jer kad sve teče bez problema i žurbe, zadovljstvo se mnogostruko uvećava."

PROČITAJTE JOŠ: Feriha iz serije "Zvala se Feriha" kuva maestralno: probajte bejran čorbu po receptu turske glumice Hazal Kaje (FOTO + RECEPT)

Ipak, kaže, zadnjih godina gostima naručuje hranu iz proverenih restorana. A za sebe kuva samo ono što se jednostavno i brzo priprema: "Jedno od najdražih mi je ćilav sa bademom." – otkrila je u jednoj kulinarskoj emisiji i pred kamerama pripremila taj iranski specijalitet.

Ćilav (iranski pilav) s bademom

Sastojci

  • 2 čaše basmati pirinča (1/2 čaše po osobi)
  • 1 litar vode
  • 2 - 3 kašike maslaca
  • 100 g badema isečenog na listiće
  • So

Priprema

Pirinač uveče potopiti u mlaku, slanu vodu. Ujutru ga oprati i ocediti. Staviti litar vode da provri, posoliti i u njega spustiti oceđen pirinač. Promešati jednom do dva puta rešetkastom kašikom, a nakon šest minuta vrenja pirinač ocediti i preliti čašom hladne vode.

U šerpu staviti trećinu pilava pa posuti maslacem, ponovo staviti pilav, maslac i na kraju pilav i komadiće maslaca. Pirinač poklopiti i držati na sasvim tihoj vatri dok se maslac ne istopi.

Badem kratko prepeći na maslacu i njime obložiti činiju za serviranje, potom sipati pirinač i dobro poravnati. Na kraju činiju poklopiti plitkim tanjirom i okrenuti da ćilav ostane na njemu. Kome je jednostavnije listiće badema može da umeša u pirinač pre nego što ga sastavi sa maslacem.

Tekst: M.R.

Izvor: Lisa