Sastojci:
- 1,5 šolja oštrog brašna
- 3 kašike kakao praha (nezaslađenog)
- 1 šoljica šećera
- 1 kašika sode bikarbone
- pola kašike soli
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
- 1 kašika tečnog ekstrakta vanile
- 5 kašika biljnog ulja
- 1 šoljica vode
Priprema:
- Uključite rernu na 180 stepeni.
- Premažite uljem četvrtasti pleh od 20 centimetara i u njemu pomešajte prvih pet sastojaka.
- U smesi napravite tri udubljenja, dve male i jednu veću. U jedno malo udubljenje stavite alkoholno sirće u drugo male udubljebnje ekstrakt vanile i u treću, najveću, biljno ulje.
- Sve zalijte s vodom i pomešajte u jednoličnu smesu.
- Pecite u rerni oko 35 minuta. Pipnite čačkalicom za proveru – ako je kolač gotov, smesa se ne lepi za čačkalicu. Pripazite samo da ne prepečete kolač.
- Ukrasite kolač čokoladnom glazurom.
Savet: Kolač možete ispeći i u okruglom kalupu i tako pretvoriti u tortu, ili u kalupima i napraviti mafine.