Sastojci:

  • 1,5 šolja oštrog brašna
  • 3 kašike kakao praha (nezaslađenog)
  • 1 šoljica šećera
  • 1 kašika sode bikarbone
  • pola kašike soli
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta
  • 1 kašika tečnog ekstrakta vanile
  • 5 kašika biljnog ulja
  • 1 šoljica vode

Priprema:

  1. Uključite rernu na 180 stepeni. 
  2. Premažite uljem četvrtasti pleh od 20 centimetara i u njemu pomešajte prvih pet sastojaka. 
  3. U smesi napravite tri udubljenja, dve male i jednu veću. U jedno malo udubljenje stavite alkoholno sirće u drugo male udubljebnje ekstrakt vanile i u treću, najveću, biljno ulje. 
  4. Sve zalijte s vodom i pomešajte u jednoličnu smesu. 
  5. Pecite u rerni oko 35 minuta. Pipnite čačkalicom za proveru – ako je kolač gotov, smesa se ne lepi za čačkalicu. Pripazite samo da ne prepečete kolač.
  6. Ukrasite kolač čokoladnom glazurom.

Savet: Kolač možete ispeći i u okruglom kalupu i tako pretvoriti u tortu, ili u kalupima i napraviti mafine.

Izvor: Zadovoljna