Sastojci (za 4 osobe):

Za testo:

  • 5 jaja
  • 2 kašike ulja
  • ½ kašičice soli
  • 250 g brašna
  • 3 dl mleka

Za fil:  

  • glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 500 g svežeg spanaća
  • 3 kašike ulja
  • 50 g punomasne pavlake
  • so, biber naribani muskatni oraščić
  • 60 g naseckanih badema
  • 100 g kozjeg sira
  • 30 g parmezana

Priprema: Dobro promešajte sastojke za palačinke pa ostavite testo da odstoji oko pola sata.  U međuvremenu oljuštite i naseckajte crni i beli luk. Očistite spanać, operite i ostavite da se ocedi. U šerpi istopite kašiku putera, prodinstajte luk, pa ubacite spanać, poklopite i grejte dok listovi ne splasnu.

Umešajte pavlaku i začinite. Zagrejte rernu na 200 stepeni.  Propržite bademe bez masnoće pa ih istresite na tanjir. Narežite kozji sir na kockice. Ugrejte u tiganju preostali puter i ispržite 4 palačinke. Na njih rasporedite spanać, bademe i kozji sir, pa ih urolajte i poređajte u podmazani pleh ili vatrostalnu činiju. Naribajte odozgo parmezan i zapecite 15 minuta.

Vreme pripreme: 110 minuta 

Napomena: Palačinke možete filovati i u kalupu za mafine, pa ih vežite kao zavežljajčiće perom mladog luka!

Recepte piše: Marija Jakob

Izvor: Lisa