Sastojci (za 14 komada): 

  • 125 g suvog grožđa
  • 2 kašike ruma (ili soka od pomorandže)
  • 125 g potpuno omekšalog putera
  • 250 g šećera
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kg malomasnog krem-sira
  • 4 jajeta
  • sok i naribana kora od 2 limuna
  • 1 kesica praška za puding od vanile
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica brašna

Priprema: Stavite suvo grožđe u sito, operite vrućom vodom, ocedite pa omekšajte u rumu oko 10 minuta. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Obložite kalup (prečnika 26 cm) papirom za pečenje. 

Kremasto pomešajte žicom puter, šećer, vanilin-šećer i so. Dodajte sir, jaja, sok i koru od limuna i sve pomešajte u glatku smesu. Pomešajte prašak za puding, prašak za pecivo i brašno. Ocedite suvo grožđe pa ih prosušite kuhinjskim papirom. Uvaljajte ih u 2 kašike mešavine s brašnom. Preostalu mešavinu s brašnom umešajte u smesu od sira, a potom dodajte i suvo grožđe. 

Smesu stavite u kalup, poravnajte i pecite 50-60 minuta do zlatnožute boje (po potrebi prekrijte nakon 40 minuta). Ostavite da se ohladi u isključenoj rerni otvorenih vrata. Po želji pospite šećerom u prahu. 

Vreme pripreme: 90 minuta

Recepte piše: Marija Jakob