Sastojci:
- 30 piškota
- 750 g svežeg voća (jagoda, malina, kajsija...)
- 2 dl maraskina ili višnjevače
- 7,5 dl krema od vanile (pogledajte recept)
- 12 g želatina
- 2,5 dl slatke pavlake
Priprema:
Dno i strane okruglog kalupa obložite piškotama. Očistite voće, prelijte ga višnjevačom i ostavite nekoliko sati na hladnom.
Želatin potopite u vodu. Napravite krem od vanile, pa dok je još topao, dodajte omekšali i oceđeni želatin, i mešajte dok se sasvim ne rastopi. Kad se masa prohladi, dodajte oceđeno voće i slatku pavlaku i pažljivo izmešajte. Sipajte u kalup preko piškota, poklopite i stavite u frižider. Pre služenja šarlotu prevrnite na tacnu i ukrasite šlagom i svežim voćem.
SAVET: Krem od vanile možete zameniti pudingom od vanile.
Krem od vanile
Sastojci:
- 4 jajeta
- 175 g šećera u prahu
- kesica vanilin-šećera
- 60 g finog brašna
- 5 dl mleka
- 15 g putera
Priprema: Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin-šećerom, umešajte brašno, pa postepeno sipajte vruće mleko. Mešajte na tihoj vatri dok se masa ne zgusne. Gotov krem sklonite s vatre i mešajte dok se ne ohladi.
Vreme pripreme: 45 minuta
SAVET: Ako krem ne koristite odmah, prekrijte ga listićima putera i do upotrebe držite u frižideru!
Recepte piše: Marija Jakob