Sastojci:

  • 30 piškota
  • 750 g svežeg voća (jagoda, malina, kajsija...)
  • 2 dl maraskina ili višnjevače
  • 7,5 dl krema od vanile (pogledajte recept)
  • 12 g želatina
  • 2,5 dl slatke pavlake

Priprema:

Dno i strane okruglog kalupa obložite piškotama. Očistite voće, prelijte ga višnjevačom i ostavite nekoliko sati na hladnom.

Želatin potopite u vodu. Napravite krem od vanile, pa dok je još topao, dodajte omekšali i oceđeni želatin, i mešajte dok se sasvim ne rastopi. Kad se masa prohladi, dodajte oceđeno voće i slatku pavlaku i pažljivo izmešajte. Sipajte u kalup preko piškota, poklopite i stavite u frižider. Pre služenja šarlotu prevrnite na tacnu i ukrasite šlagom i svežim voćem.

SAVET: Krem od vanile možete zameniti pudingom od vanile.

Krem od vanile

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 175 g šećera u prahu
  • kesica vanilin-šećera
  • 60 g finog brašna
  • 5 dl mleka
  • 15 g putera

Priprema: Penasto umutite jaja sa šećerom i vanilin-šećerom, umešajte brašno, pa postepeno sipajte vruće mleko. Mešajte na tihoj vatri dok se masa ne zgusne. Gotov krem sklonite s vatre i mešajte dok se ne ohladi. 

Vreme pripreme: 45 minuta

SAVET: Ako krem ne koristite odmah, prekrijte ga listićima putera i do upotrebe držite u frižideru!

Recepte piše: Marija Jakob