Sastojci:

  • pile (oko 1,4 kg)
  • čen belog luka
  • so, biber
  • kašika sveže narendanog đumbira
  • 3 kašike soja-sosa
  • 2 kašike šerija
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 veze mladog luka

Priprema:

Pile operite i obrišite. Uz pomoć oštrog noža podelite ga na šest jednakih delova.  Za pripremanje u marinadi, isecite beli luk i sasvim sitno ga izgnječite pa sipajte u manju činiju. Dodajte malo soli, bibera, đumbira, soja-sosa, šerija, kašiku vode, maslinovog ulja i meda. Mladi luk očistite, operite i isecite na tanke kolutove, pa dodajte u činiju.

Zagrejte marinadu na blagoj vatri, sve dok se med sasvim ne istopi. Sklonite i ostavite da se hladi. Komade piletine stavite u marinadu i ostavite ih da odstoje najmanje dva sata. U međuvremenu meso stalno okrećite da ne bi zagorelo. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Izvadite komade piletine iz marinade, ocedite ih i ostavite da se osuše. Zatim ih stavite na malo podmazan pleh tako da strana sa kožicom bude okrenuta na gore i pecite oko 40 minuta u rerni, sve dok ne dobiju tamnozlatnu boju. Komade piletine izvadite i ostavite da se hlade. Zatim ih umotajte u alu-foliju ili stavite u dobro zatvorenu posudu.

Recepte piše: Marija Jakob