Sastojci: 

  • 1 kg mladog sira (najbolje  jednodnevnog svrljiškog) 
  • 5 ravnih kašika belog kukuruznog brašna 

Priprema: Na tihoj vatri otapajte uz povremeno mešanje 1 kg sira  30-40 minuta, dok se potpuno ne otopi i postane tečan kao mleko. Zatim dodajte kukuruzno brašno i mešajte neprestano u jednom smeru 10-15 minuta, dok se maslo ne odvoji sa strane (žućkasta tečnost, nalik zejtinu).

To se kod  nas kaže dok se belmuž ne okrene. Kada se napravi grudva u  sredini šerpe koja pliva u maslu – ovaj specijalitet svrljiškog kraja je gotov!  Tačan recept retko ko može da vam da, jer svako ima neki svoj. Pravi se od mladog kravljeg ili ovčjeg punomasnog sira, najbolje jednodnevnog  neslanog (iz maramu, kako kažu u ovim krajevima) i belog kukuruznog  brašna. Jelo je dosta kalorično i treba ga jesti oprezno.

Recepti Snežane Kitanović bili su među najlepšima u Lisinoj akciji "Moj lični kuvar", a objavljeni su u magazinu Lisa 4, u januaru 2015. godine.

Snežana Kitanović iz Zemuna, ima 46 godina, radi kao tehničar u Pošti, a u slobodno vreme vodi blog “Nenine kuhinjske čarolije”. Iako po struci nije kuvarica, Snežana obožava kulinarstvo i sve što radi, radi srcem pa je tako i odlučila da otvori blog gde će deliti svoje specijalitete. Obožava tursku kuhinju, a pravljenje sitnih posnih kolača smatra pravim izazovom.

Pročitajte još:

Kako da napravite domaći sir na starinski način

Napravite sami sir maskarpone