Sastojci:
- 1 kg mladog sira (najbolje jednodnevnog svrljiškog)
- 5 ravnih kašika belog kukuruznog brašna
Priprema: Na tihoj vatri otapajte uz povremeno mešanje 1 kg sira 30-40 minuta, dok se potpuno ne otopi i postane tečan kao mleko. Zatim dodajte kukuruzno brašno i mešajte neprestano u jednom smeru 10-15 minuta, dok se maslo ne odvoji sa strane (žućkasta tečnost, nalik zejtinu).
To se kod nas kaže dok se belmuž ne okrene. Kada se napravi grudva u sredini šerpe koja pliva u maslu – ovaj specijalitet svrljiškog kraja je gotov! Tačan recept retko ko može da vam da, jer svako ima neki svoj. Pravi se od mladog kravljeg ili ovčjeg punomasnog sira, najbolje jednodnevnog neslanog (iz maramu, kako kažu u ovim krajevima) i belog kukuruznog brašna. Jelo je dosta kalorično i treba ga jesti oprezno.
Recepti Snežane Kitanović bili su među najlepšima u Lisinoj akciji "Moj lični kuvar", a objavljeni su u magazinu Lisa 4, u januaru 2015. godine.
Snežana Kitanović iz Zemuna, ima 46 godina, radi kao tehničar u Pošti, a u slobodno vreme vodi blog “Nenine kuhinjske čarolije”. Iako po struci nije kuvarica, Snežana obožava kulinarstvo i sve što radi, radi srcem pa je tako i odlučila da otvori blog gde će deliti svoje specijalitete. Obožava tursku kuhinju, a pravljenje sitnih posnih kolača smatra pravim izazovom.
Pročitajte još:
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka