Sastojci:

  • 5-6 praziluka (nasečenih na kolutiće)
  • 50 g slanine (naseckane na kockice)
  • 1 luk (sitno naseckan)
  • 2-3 čena belog luka (sitno naseckanog)
  • 1 šargarepa (narendana)
  • 4-5 krompira (nasečenih na kockice)
  • 1-2 kašičice crvene mlevene slatke paprike
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • 300 g piletina (bataci, karabataci ili belo meso)

Priprema: Očistite povrće i isecite ga. Meso kratko propržite na ulju sa svake strane (batake i karabatake možete ostavite cele, a belo meso iseći na kockice). Praziluk kratko blanširajte  u vreloj posoljenoj vodi. Na maslinovom ulju popržite slaninu, crni i beli luk i šargarepu. Posolite, pobiberite, dodajte krompir isečen na kockice i dinstajte. Dodajte mlevenu crvenu papriku, zalijte s malo vode da pokrije krompir i nastavite da dinstate. Dodajte blanširani praziluk i meso, još vode i kuvajte na laganoj vatri još pola sata (sve dok meso i ostlai sastojci ne budu sasvim kuvani). Poslužite toplo.

SAVET: Praziluk ćete najlakše oprati ako ga prvo presečete po dužini istavite pod mlaz vode. Otresite ga i isecite kako želite.

Recepte piše: Marija Jakob