Namirnica uz koju nikad nećemo ostati gladni je, pogađate - krompir! Ovu omiljenu namirnicu uglavnom spremamo kao pomfit, pire, a u vreme posta bareni krompir nam je glavno jelo!

Kada dođe vreme da pripremite svečanu trpezu, krompir može biti glavna zvezda ako ga spremite na jedan od tri načina za koji vrhunski kuvari tvrde da gosti neće moći da im odole.

Krompirići “tripl-pek”

Nije lako pripremiti veću količinu pomfrita za više gostiju za stolom. Treba da bude spreman u isto vreme, jednako pržen, jednako topao... zato vam savetujemo da probate ovaj fantastični recept.

Oljuštite i isecite krompir, pa ga dobro osušite čistom kuhinjskom krpom. Odvojite deo koji može da stane u tiganj za prženje tako da sve kriške imaju dovoljno mesta. Pržite pet-šest minuta, tek toliko da se stvori tanka, bledozlatna korica i vadite šupljikavom kašikom u veću vatrostalnu činiju pa je stavite u toplu rernu - ne vrelu, treba samo da održava toplotu krompira i posude.

Sada pržite na isti način drugu količinu. Prebacite prvu u tanjir, da oslobodite činiju, pa u nju izvadite tek prženi krompir. Sada stavite treću količinu na prženje. Ponovite postupak.

Kad izvadite treću količinu, stavite ponovo prvi krompir na prženje. Videćete da će biti gotov vrlo brzo. Zvuči komplikovano, ali zapravo nije i vrlo brzo ćete se uhodati. Postupak u kojem se krompir prži dva puta a u međuvremenu stoji u toploj rerni čini da se brzo spremi, a da uopšte ne upije mnogo ulja. 

Na kraju svaku "turu" ocedite dodatno na kuhinjskom papiru i stavite u čistu posudu, solite red po red i držite na toplom do služenja.

Prženi krompirići
LepaiSrecna 

Najbolji pečeni krompir u rerni svih vremena

Za ovaj recept potrebni su vam 1kg roze krompira, 100 gr guščje ili pačje masti ili 100 ml maslinovog ulja, 2 kašike brašna i so. Ako su ovi sastojci po vašem ukusu, postupak pripreme možete pročitati OVDE

Reckavi krompiri "lepeza"

Za ovaj recept, krompiri se peku u rerni, a najvažniji je postupak seckanja. Izgledaju izuzetno dekorativno, pa su pogodni za svečani sto, a jednostavan postupak je objašnjen OVDE