Sastojci:

  • 8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki
  • 2 kašičice sitno rendane kore limuna
  • 125 ml sveže ceđenog limunovog soka
  • 3 šolje šećera
  • šolja meda
  • 2 kašike seckanog lista ruzmarina

Priprema:

U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sečene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med. Pustite da provri na osrednjoj temperaturi, stalno mešajući da se šećer otopi. Smanjite temperaturu, dodajte naseckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, mešajući češće. Oko 5 minuta pred kraj kuvanja moraćete stalno da mešate, jer počinje da se zgušnjava. Džem sipajte u čiste sterilizovane i vruće tegle. Oko tegli očistit od džema, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuvajte 10 minuta, ali počnite da merite vreme od trenutka kad voda provri. Pasterizovane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.

Recepte piše: Milja Lukić