• Sastojci:
  • 3 raznobojne paprike 
  • 1 plavi patlidžan 
  • 1 tikvica 
  • 2 crvena luka 
  • 150 g čeri-paradajza 
  • 1 limun 
  • 6 grančica timijana 
  • 2 grančice ruzmarina 
  • 3 kašike otopljenog putera 
  • 1 kašika senfa 
  • 1 pile (oko 1,5 kg) 
  • so, biber 
  • 3 lovorova lista 
  • 3 čena belog luka 
  • 2 kašike maslinovog ulja

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pripremite povrće. Papriku isecite na trake, patlidžan i tikvicu na komadiće, a luk na kriške. Paradajz presecite na pola. Limun dobro operite u vrućoj vodi, pa ga  rasecite.

Začinsko bilje isperite pod mlazom vode. Polovinu timijana naseckajte, pa ga pomešajte sa puterom i senfom.

Pile isperite i osušite salvetom, pa oštrim nožem odvojite kožu.

Meso premažite polovinom smese od maslaca i senfa, a zatim kožu ponovo preklopite preko mesa i začinite pile. Pecite ga 60-70 minuta u rerni u nauljenoj tepsiji s grudima okrenutim na dole.

Povrće pomešajte s lovorom, začinskim biljem, limunom, lukom, belim lukom, solju, biberom i uljem.

Pile nakon 30 minuta okrenite i premažite preostalom smesom od maslaca i senfa.

Oko pileta zatim rasporedite povrće, pa nastavite da ga pečete.

Tokom poslednjih 10 minuta uključite gril funkciju.

Recepte piše: Marija Jakob