• Sastojci:
  • oko 1,2 kg bresaka 
  • 10 listova matičnjaka
  • melisa (limun-trava) 
  • 2 pomorandže
  • 500 g šećera za želiranje 2:1

Priprema:

  1. Operite breskve i potopite ih kratko u kipuću vodu. Zatim ih izvadite, ohladite, oštrim nožem oljuštite i izvadite koštice. Isecite breskve na kockice (trebalo bi da dobijete kilogram) i stavite ih u veći lonac.
  2. Operite matičnjak, otresite ga od vode i isecite na uske trake. Pomorandže operite vrelom vodom i obrišite ih. Sa jedne voćke narendajte koru, a obe voćke iscedite. Sa breskvama izmešajte sok, koru i melisu (limun-tra- vu).
  3. Dodajte šećer i mešajući dovedite do vrenja. Ostavite da vri 3 minuta. Zatim odmah sipajte u zagrejane tegle i čvrsto ih zatvorite. Tegle 5 minuta držite naopako okrenute.

Vreme priprema: oko 30 minuta + kuvanje oko 3 minuta.

Recepte piše: Marija Jakob