Sastojci:

  • 1 šipka vanile
  • 700 ml soka od ribizle
  • 5 kašika šećera
  • 1 kriška limuna
  • 2-3 kašike skroba 
  • 500 g smrznutog šumskog voća 
  • 350 ml mleka 
  • 20 g putera 
  • 80 g griza 
  • 2 jajeta

Priprema: Izvadite srž iz štapića vanile, pa ga kuvajte sa sokom, 4 kašike šećera i kriškom limuna. Skrob rastvorite u malo vode, pa umešajte u vrijući sok. Kuvajte nekoliko minuta dok se tečnost malo ne zgusne, pa dodajte voće.

250 ml mleka prokuvajte sa kašikom šećera i kašikom putera. Skinite s vatre i umešajte griz. Prohladite pa u griz umešajte žumanca. Ohladite smesu u potpunosti. Belanca ulupajte u čvrst sneg, dodajte u smesu pa sa dve kašičice oblikujte knedle.

Zagrejte ostatak mleka, pa u njemu ostavite knedle od griza 5-10 minuta. Ocedite i i stavite na supu.

Vreme pripreme: 90 minuta.

Recepte piše: Marija Jakob