Sastojci za 4 osobe:

  • 1 šargarepa
  • 1 peršun
  • 100 g luka
  • 6 zrnaca korijandera
  • 300 ml crvenog vina
  • 300 ml balzamiko sirćeta
  • 2 karanfilića
  • so, biber
  • 800 g junetine
  • 30 g rastopljenog putera
  • 2 kašike paradajz-pirea
  • 1 l goveđeg bujona
  • 40 g crne gorke čokolade
  • 40 g putera

Priprema:

Šargarepu, koren peršuna i luk isecite na kockice. Izmrvite korijander.Pomešajte sve to sa vinom i sirćetom i dodajte karanfilić, so i biber. U ovoj marinadi ostavite junetinu 24 sata.

Osušite meso, a marinadu ispasirajte. Meso propržite na 30 g putera i kap po kap dodajte marinadu sa pasiranim sastojcima. Umešajte i paradajz-pire, pa sipajte bujon i pokriveno dinstajte oko tri sata.

Izvadite meso i ostavite na toplom, a tečnost kuvajte dok se ne redukuje na pola. Na kraju dodajte rendanu čokoladu i kockice hladnog putera.

Vreme pripreme: 210 minuta + 24 h za mariniranje

Pripremila: Marija Jakob