Sastojci:

  • 2 kg sirove piletine (krilca, bataci)
  • pola glavice belog luka, zgnječenog i neoljuštenog
  • 5 korena celera, krupno iseckanih
  • 2 srednja crna luka
  • 2 velike šargarepe
  • 3 lovorova lista
  • 3 struka ruzmarina
  • 5 strukova peršuna
  • 5 strukova sveže majčine dušice
  • 5 zrna crnog bibera
  • 6 l hladne vode

Priprema:

Bujon spada u korisne stvari, koje svako treba da ima u frižideru ili zamrzivaču (u frižideru može da stoji do četiri dana, u zamrivaču u 2-3 meseca). U veliki lonac sa debljim dnom stavite komade piletine, beli luk, povrće, sve bilje i biber. Sipajte hladnu vode i neka prokuva, pa smanjite temperaturu i dalje krčkajte. Neka se krčka 3-4 sata, zatim skidajte penu ako se pojavljuje, pa na kraju procedite bujon kroz gušću cediljku. Ostavite pola sata da se ohladi, a potom stavite u frižider. Hladan bujon treba da bude bistar i boje svetlog ćilibara. Džejmi Oliver obično podeli bujon u plastične posude i zamrzne ga.

Recepte piše: Marija Jakob