Sastojci:

Bela kora:

  • 3 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike ulja

Dve crne kore od po:

  • 3 belanca
  • 3 kašike šećera
  • 5 kašike nemlevenog maka
  • 2 kašike brašna

Krem:

  • 0,5 l mleka
  • 1 puding od vanile
  • 6 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 200 g margarina
  • ekstrakt od mentola par kapi

Dekoracija:

  • 100 gr šlaga
  • 1,5 dl mleka

Priprema:

Odvojiti belanca od žumanaca, dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg, dodati brašno i ulje, promešati i sipati u okrugli kalup, prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Odvojiti belanca od žumanaca, dodati šećer i mutiti da se dobije čvrst sneg, dodati brašno i mak, promešati i sipati u okrugli kalup prečnika 24 cm, obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 150 stepeni i peći koru dok ne porumeni. Postupak ponoviti još jednom da se dobiju dve crne kore. Umutiti žumanca sa pudingom. U mleko staviti šećer pa kuvati. Kada mleko počne da ključa sipati rastvorena žumanca sa pudingom i skuvati gust krem. Skloniti sa šporeta i ohladiti. Kad se ohladi dodati umućeni margarin i ekstrakt od mentola.

Slaganje: Mak kora – fil – bela kora – fil – mak kora – tanak sloj fila – šlag.

Recept je poslala naša čitateljka Marina Ignjatović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.