Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna (mešavina oštrog i mekog)
- 100 g šećera
- 4 žumanceta
- 1 prašak za pecivo
- 200 g margarina
Za tečno testo:
- 4 belanceta
- 150 g šećera
- 600 ml jogurta
- 2 čaše kisele pavlake
- 4 kašike oštrog brašna
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Od brašna, margarina, žumanaca i praška za pecivo umesite testo. Podeliti ga na 2 dela, jedan deo ostaviti u frižider a drugi u zamrzivač. Uzeti pleh 30x20 cm, razviti testo iz frižidera i staviti na dno pleha.
U rerni zagrejanoj na 180 stepeni peći ovo testo desetak minuta ili dok se ne uhvati nežna pokorica po vrhu. Za to vreme pripremiti tekuće testo. Sjediniti sve sastojke sem belanaca, umutiti penu od belanaca i nežno je dodati u prethodnu smesu te sve dobro sjediniti.
Izvaditi pleh iz rerne, rasporediti tekući fil i vratiti u rernu da se peče 10- 15 minuta. Nakon tog vremena uhvatiće se korica po tečnom testu, izvaditi pleh iz rerne i po kolaču narendati drugi deo testa iz zamrzivača.
Ovakvim postupnim pečenjem dobićete jasno definisane delove pite. Vratiti pleh u rernu i peći još najmanje 30 minuta. Nakon tog vremena zabosti čačkalicu do tečnog testa, čačkalica bi samo u tragovima trebalo da ima malo testa na sebi. Isključite rernu, malo otvorite vrata rerne i ostavite još 10 minuta kolač da se dopeče.
Kolač dobro rashladite, najbolje ga je spremiti dan ranije, isecite na kocke i pospite prah šećerom.
Recept je poslala naša čitateljka Javorka Filipović. Zahvaljujemo joj se i pozivamo vas da ga lajkujete na našoj Fejsbuk stranici, kao i da učestvujete i sami u Lisinom kulinarskom izazovu! Više o njemu, pročitajte ovde.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.